ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
20/07/2017

H σεκουκινουμάμπη επιτυγχάνει παρατεταμένη βελτίωση στα σημεία και τα συμπτώματα της ενεργού αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας (AΣ) στα 3 έτη, οι οποίες είναι αντίστοιχες με τα προηγούμενα ευρήματα στην ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) στα 3 έτη. Νέα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η σεκουκινουμάμπη παρέχει ταχεία και παρατεταμένη ανακούφιση του πόνου στους ασθενείς με ενεργό ΨΑ έως και τα 2 έτη. Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR 2017), το οποίο έλαβε χώρα στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Η σεκουκινουμάμπη είναι ο μόνος πλήρως ανθρώπινος αναστολέας της ιντερλευκίνης-17A (IL-17A) που απέδειξε τριετή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε μελέτες Φάσης III τόσο στην ΑΣ όσο και στην ΨΑ οι οποίες είναι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις που καταβάλλουν τους ασθενείς. Η σεκουκινουμάμπη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης, η οποία είναι σημαντική, καθώς έως και 8 στους 10 ασθενείς με ΨΑ πάσχουν επίσης από ψωρίαση.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η σεκουκινουμάμπη παρέχει στους ασθενείς ανακούφιση μακράς διάρκειας από τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας, καθώς και ότι τώρα επιφέρει ταχεία ανακούφιση του πόνου από την ψωριασική αρθρίτιδα», δήλωσε ο Vas Narasimhan, Global Head of Drug Development και Chief Medical Officer της Novartis. «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η σεκουκινουμάμπη συνεχίζει να παρέχει παρατεταμένα οφέλη για τους ασθενείς με ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα και αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα".

Καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης επέκτασης MEASURE 1, 80% των ασθενών με ΑΣ πέτυχαν σταθερά ανταπόκριση ASAS 20 (κριτήρια ανταπόκρισης της Διεθνούς Εταιρείας για την Αξιολόγηση της Σπονδυλαρθρίτιδας) στα 3 έτη. Το στοιχείο αυτό παρουσιάζεται σε συνέπεια με τα προηγούμενα ευρήματα από τη μελέτη FUTURE 1 για την ενεργό ΨΑ, στην οποία η σεκουκινουμάμπη απέδειξε παρατεταμένη βελτίωση στα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου σε περίπου 80% των ασθενών στα 3 έτη, όπως μετρήθηκαν βάσει της ανταπόκρισης ACR 20 (κριτήρια ανταπόκρισης του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας).

Μια διετής post-hoc ανάλυση της μελέτης FUTURE 2 αξιολόγησε τη σεκουκινουμάμπη στην ΨΑ, όπου σχεδόν κάθε ασθενής (99%) ανέφερε μέτριο έως οξύ πόνο ή δυσφορία πριν την έναρξη της θεραπείας. Έως την Εβδομάδα 3, οι μισοί (50%) ασθενείς που έλαβαν αγωγή με σεκουκινουμάμπη ανέφεραν κλινικά σημαντική βελτίωση του πόνου σε ποσοστό άνω του 20%, όπως μετρήθηκε βάσει της Οπτικής Αναλογικής Κλίμακας (VAS). Την Εβδομάδα 4, το ποσοστό των ασθενών που ανέφεραν ότι δεν είχαν πόνο ή δυσφορία ήταν μεγαλύτερο για τη σεκουκινουμάμπη (15%) σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (5%) και αυξήθηκε έως την Εβδομάδα 104 (28%). Η σεκουκινουμάμπη συνεχίζει να παρουσιάζει ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, όπως είχε παρουσιάσει και στις μελέτες Φάσης III.

Η σεκουκινουμάμπη είναι ο μόνος αναστολέας της IL-17A που έχει λάβει έγκριση για την ψωρίαση, την ΨΑ και την ΑΣ, ενώ περισσότεροι από 80.000 ασθενείς παγκοσμίως ακολούθησαν αγωγή σε όλες τις ενδείξεις με αυτό το φάρμακο μετά την κυκλοφορία του στην αγορά,.
    Στην κορυφή