Μύθοι και αλήθειες στη διατροφή - Αυγό: Ένα παρεξηγημένο τρόφιμο


Το 1984 το εξώφυλλο του περιοδικού TIME στις ΗΠΑ δρομολόγησε μία από τις μεγάλες ιστορικές αδικίες ως προς ένα τρόφιμο. Κυκλοφόρησε με μία εικόνα η οποία συνόψιζε την τότε επιστημονική γνώση. Το αγαπημένο πρωινό των Αμερικανών έπρεπε να τεθεί σε περιορισμό διότι ανέβαζε τη χοληστερόλη και αύξανε τα καρδιαγγειακά. Γενιές καρδιοπαθών και ανθρώπων με υψηλή χοληστερίνη ακολουθώντας τις ιατρικές συστάσεις μείωνε ή απέβαλε απ το διατροφικό τους μενού τα αυγά για να μειώσει τη χοληστερίνη του. Οι κλασσικές ομελέτες μόνο με ασπράδι των καρδιοπαθών την περασμένη δεκαετία διεκδικούσαν μία θέση μοντέρνο τσελεμεντέ.

Το 2010 οι επίσημες διατροφικές οδηγίες για μία πιο υγιεινή ζωή του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ άρουν αυτή την ιστορική αδικία θέτοντας το ένα αυγό ημερησίως ως καθημερινό συστατικό της διατροφής όλων μας. Τα επίπεδα χοληστερόλης ενός αυγού ημερησίως είναι εξαιρετικά χαμηλά και ένα αυγό ημερησίως δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης μας ούτε αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων ενός υγιούς ανθρώπου.

Τα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά του αυγού, μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και ω3 δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας και οι σύγχρονες αυτές οδηγίες άρουν μία ιστορική αδικία της ιατρικής απέναντι σε ένα θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο όπως το αυγό.

Δημήτρης Ρίχτερ, MD, FESC, FAHA
Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών

    Στην κορυφή