Μύκητες νυχιών - Θεραπεία


Οι μύκητες νυχιών είναι μία λοίμωξη που συχνά προσβάλλει νύχια χεριών και ποδιών και οφείλεται σε μικροοργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία των μυκήτων (δερματόφυτα και βλαστομύκητες).

Οι μύκητες νυχιών μπορεί να προσβάλλουν όλα τα μέρη του νυχιού, όπως τη μήτρα, την κοίτη, καθώς και το ίδιο το νύχι. Οι μύκητες νυχιών οδηγούν σε αλλαγές στο χρώμα και στο σχήμα του νυχιού και συχνά σε παραμόρφωση αυτού. Σαν νόσος η ονυχομυκητίαση δεν απειλεί τη γενικότερη υγεία μας, αλλά αν παραμεληθεί, οι μύκητες νυχιών προκαλούν έντονες βλάβες στα νύχια χεριών και ποδιών. Μπορούν να εξαπλωθούν και στα διπλανά νύχια ή να συνδυαστούν και με γενίκευση της μυκητίασης στο δέρμα των ποδιών και χεριών. Οι μύκητες νυχιών μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ευαισθησία κατά την πίεση στην περιοχή, πάχυνση και αποκόλληση του νυχιού και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στην ψυχολογία του ασθενούς, στην κοινωνική του ζωή, καθώς και στην εργασία του.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών που αναζητούν λύση για τους μύκητες νυχιών, καθώς η επίπτωση της μυκητίασης νυχιών αυξάνεται πολύ τους μήνες αυτούς. Η ζέστη, η εφίδρωση στην περιοχή, σε συνδυασμό με την επαφή με το νερό στη θάλασσα, την άμμο ή την πισίνα ευνοούν την εξάπλωση των μυκήτων νυχιών.

Η θεραπεία μυκήτων νυχιών πρέπει να γίνεται από ειδικό δερματολόγο, ο οποίος είναι και ο πλέον ειδικός για τη σωστή διάγνωση και επιλογή της θεραπείας.

Τα βήματα της σωστής θεραπείας έχουν ως εξής:

• Μύκητες νυχιών - θεραπεία με γενικά μέτρα:

Διατήρηση στεγνών χεριών και ποδιών, όχι υπερβολικό πλύσιμο, χρήση ατομικών πετσετών, όχι γυμνά πόδια σε πισίνες, άμμο, ατομικά εργαλεία σε μανικιούρ - πεντικιούρ.

• Μύκητες νυχιών - θεραπεία με τοπικά σκευάσματα:

Πολλοί ασθενείς προτιμούν την τοπική θεραπεία για τους μύκητες νυχιών. Η τοπική θεραπεία είναι ιδανική για ήπιες και αρχικές μορφές μυκητιάσεων και για ασθενείς που έχουν αντένδειξη στην χρήση φαρμάκων από το στόμα. Απαιτούν τη σωστή συμμόρφωση του ασθενούς καθώς η θεραπεία θα πρέπει να είναι πολύμηνη. Η τοπική θεραπεία μυκήτων νυχιών θα πρέπει να γίνεται πάνω στο νύχι και το γύρω δέρμα.

• Μύκητες νυχιών - θεραπεία με φάρμακα από το στόμα:

Τα φάρμακα από το στόμα είναι πολύ αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες μορφές μυκητιάσεων. Οι βασικές κατηγορίες φαρμάκων θεραπείας μυκήτων νυχιών είναι η κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη και φλουκοναζόλη. Ανεπιθύμητες ενέργειες θεραπείας μυκήτων νυχιών με φάρμακα είναι η αύξηση των ηπατικών ενζύμων στο αίμα, καθώς τα φάρμακα αυτά μεταβολίζονται στο συκώτι.

• Μύκητες νυχιών - θεραπεία με laser:

Η θεραπεία μυκήτων νυχιών με laser είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία, καθώς αποστειρώνεται ο μύκητας με φυσικό τρόπο. Το φως του λέιζερ είναι μυκητοκτόνο και εκριζώνει τους μύκητες χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Πρόκειται για μία γρήγορη, εύκολη, ανώδυνη και πολύ αποτελεσματική θεραπεία μυκήτων νυχιών.

Αμαλία Τσιατούρα
Δερματολόγος
www.cosmeticdermamedicine.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή