Μπορούμε να είμαστε γυμνοί μπροστά στο παιδί μας;


Στην περίπτωση που το παιδί μας δει γυμνούς δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε έντονα και απότομα, ούτε να αισθανθούμε ενοχικά, απλώς θα πρέπει να του ζητήσουμε να βγει από το δωμάτιο για να ντυθούμε.

Δεν χρειάζεται οι γονείς να ανησυχούν για τη φυσιολογική ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού, αν συμβεί ένα συμβάν όπως το παραπάνω. Από την άλλη μεριά, είναι σημαντικό να μην κυκλοφορούν συστηματικά οι γονείς με προκλητικό τρόπο, εκθέτοντας το σώμα τους στο παιδί. Το γυμνό σώμα των ενηλίκων είναι κάτι ξένο για το παιδί, κάτι που δεν γνωρίζει και συνεπώς του προκαλεί ενδιαφέρον. Εκείνο το παρατηρεί και το συγκρίνει με το δικό του, κάτι που μπορεί να το αγχώσει, απειλώντας τη ψυχοσεξουαλική του ανάπτυξη και δίνοντας του το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν όρια.

Κάθε παιδί έχει την τάση να εισβάλλει στο χώρο μας, στο μπάνιο ή στο δωμάτιό μας και σε προσωπικές μας στιγμές, επομένως στους περισσότερους γονείς έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Η οριοθέτηση σε αυτές τις συμπεριφορές είναι πολύ σημαντική και για το γονιό και για το παιδί. Πρέπει δηλαδή να το μάθουμε να μην εισβάλλει αιφνίδια σε αυτούς τους χώρους και να ελέγχει την παρορμητική του συμπεριφορά. Η δική μας στάση λειτουργεί σαν πρότυπο και μεγαλώνοντας θα καταλάβει τη σημασία του σεβασμού του προσωπικού χώρου.


    Στην κορυφή