Μπορεί το διαζύγιό μας να επηρεάσει την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού μας;


Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη και συχνά επώδυνη διαδικασία τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Σίγουρα, σε ένα βαθμό επηρεάζεται η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού και διαταράσσεται η ψυχική του ηρεμία. Το κλίμα μέσα στην οικογένεια πριν αποφασίσουν να χωρίσουν, ο τρόπος που χειρίστηκαν το διαζύγιο και φυσικά η προσωπικότητα του κάθε παιδιού, είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ένα διαζύγιο για κάθε παιδί.

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά μένουν με τη μητέρα. Η απουσία όμως του πατέρα, που αποτελεί το ανδρικό πρότυπο στη ζωή του μικρού αγοριού, στερεί από το παιδί τη δυνατότητα να ταυτοποιηθεί μαζί του. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναπληρώνει ο πατέρας την απουσία του από το σπίτι, με τη συνεχή παρουσία του στη ζωή του παιδιού.

Ένα παιδί που έχει βιώσει πολλές οικογενειακές εντάσεις και τσακωμούς πριν το διαζύγιο, είναι πιθανό να σχηματίσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τις σχέσεις των δύο φύλων, γενικεύοντας αυτή τη συμπεριφορά που είδε τόσες φορές να επαναλαμβάνουν οι γονείς του. Αυτό μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα στις ερωτικές του σχέσεις στο μέλλον ή μια γενικότερη αίσθηση ανασφάλειας, φόβο δέσμευσης ή φόβο πιθανής απόρριψης. Επίσης, το παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι φταίει το ίδιο για αυτό που συμβαίνει. Άλλοτε, μπορεί να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των γονέων του ώστε να ασχολούνται περισσότερο μαζί του και λιγότερο με τις διαφωνίες και τον χωρισμό τους. Έτσι, είναι πιθανό να αναπτύξει μια έντονη σεξουαλική συμπεριφορά που θα ανησυχήσει τους γονείς και θα τους κάνει να ασχοληθούν μαζί του.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το διαζύγιο δεν καταδικάζει σε καμία περίπτωση τη σεξουαλική ζωή του παιδιού. Οι γονείς που συνειδητά αποφασίζουν να χωρίσουν δεν θα πρέπει να νιώθουν ενοχικά γι’ αυτό. Οφείλουν όμως να προσπαθήσουν έστω και χωριστά να δημιουργήσουν μια υγιή σχέση με το παιδί τους, να είναι κοντά του συναισθηματικά και να το στηρίζουν.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή