Μπορεί το BOTOX να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες;


Μία συχνή απορία που εκφράζουν τα άτομα εκείνα που προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό για μη επεμβατικές διαδικασίες, είναι για την πιθανότητα συνδυασμού των διαδικασιών αυτών.

Η πιο συχνή μη επεμβατική διαδικασία παγκοσμίως από αυτές που γίνονται στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών, είναι το botox. Κατά πόσο όμως αυτό μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες;

Η απάντηση είναι ότι όχι μόνο μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε μη επεμβατική θεραπεία, αλλά μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με αυτές, στην ίδια δηλαδή συνεδρία.

Ποιός είναι ο λόγος όμως που συμβαίνει αυτό;

Ας δούμε πρώτα ποιες είναι οι μη επεμβατικές θεραπείες που συνήθως γίνονται στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών. Οι θεραπείες αυτές είναι συνήθως:
• Το υαλουρονικό για γέμισμα ρυτίδων
• Το υαλουρονικό επίσης, για την περιοχή γύρω από τα μάτια
• Η μεσοθεραπεία
• Τα peeling
• Διάφορα laser για την ανανέωση του προσώπου και
• Η τοποθέτηση νημάτων.

Ο λόγος για τον οποίο το botox μπορεί να συνδυαστεί με αυτές τις διαδικασίες και με τις περισσότερες από αυτές να γίνει ταυτόχρονα, είναι ότι απλά εγχύεται σε διαφορετικό επίπεδο στους ιστούς του προσώπου. Το botox, όπως γνωρίζουμε απενεργοποιεί τους μύες, και μέσω αυτής της δράσης του, διορθώνει τις ρυτίδες διότι δεν μπορούν να γίνουν οι έντονες συσπάσεις των μυών που τις σχηματίζουν. Επομένως, η έγχυση του botox γίνεται στους μύες έκφρασης. Αυτοί βρίσκονται σε αρκετό βάθος και δεν επηρεάζονται από τις υπόλοιπες θεραπείες.

Αντίθετα, η έγχυση υαλουρονικού για διόρθωση ρυτίδων γίνεται μέσα ή ακριβώς κάτω από το δέρμα. Πρόκειται δηλαδή για διαφορετικό επίπεδο πολύ πιο πάνω, πολύ πιο επιφανειακά από αυτό των μυών. Από τη στιγμή που βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο, η μία θεραπεία δεν επηρεάζει την άλλη, άρα μπορούν να γίνουν ακόμη και ταυτόχρονα.

Άλλη θεραπεία που επίσης αφορά στο δέρμα και μάλιστα πολύ επιφανειακά σε αυτό, είναι η μεσοθεραπεία. Οι μεσοθεραπευτικές ουσίες εγχύονται αρκετά επιφανειακά. Επομένως, για τον ίδιο λόγο δεν επηρεάζονται από τη χρήση του botox.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα peeling, τα οποία αφορούν στην επιφάνεια του δέρματος. Εάν βέβαια πρόκειται για ένα πολύ βαθύ peeling, από αυτά δηλαδή που απαιτούν αποχή από οποιαδήποτε δραστηριότητα και όπου η αποθεραπεία τους διαρκεί μία έως δύο εβδομάδες, καλό θα ήταν να μην συνδυάζονται με botox. Ακόμη και αν συνδυαστούν, το πιθανότερο είναι να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, όμως υπάρχει πάντα μία μικρή πιθανότητα εάν το πρόσωπο του ατόμου αντιδράσει με δημιουργία έντονου οιδήματος, το οίδημα αυτό να διαχυθεί βαθιά στους μύες και επομένως να συμπαρασύρει το botox και να κάνει διάχυση και αυτού σε περιοχές που δεν θα θέλαμε. Αυτό όμως όπως είπαμε ισχύει μόνο για πολύ βαθιά peeling τα οποία κάνουν έντονη αντίδραση οιδήματος στους ιστούς.

Η τοποθέτηση νημάτων, επίσης δεν επηρεάζει το botox, διότι ως επί το πλείστον αφορά σε περιοχές που δεν κάνουμε botox. Ενώ δηλαδή το botox γίνεται συνήθως στο μέτωπο και στο πόδι χήνας, τα νήματα συνήθως τοποθετούνται στις παρειές, επομένως, αν και μπαίνουν βαθύτερα από το δέρμα δεν επηρεάζουν τη δράση του botox.

Τέλος, όσον αφορά στη χρήση laser ή ραδιοσυχνοτήτων, μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα με το botox στις περιπτώσεις που δεν αφορούν τις περιοχές στο άνω μέρος του προσώπου. Διαφορετικά, θα λέγαμε ότι μπορούν να συνδυαστούν, αλλά καλό είναι να μη γίνονται ταυτόχρονα. Αυτό συμβαίνει και λόγω του οιδήματος που μπορεί να δημιουργήσουν, αλλά και λόγω της θερμότητας η οποία απενεργοποιεί το botox.

Απ’ ό,τι βλέπουμε, λοιπόν, λόγω κυρίως του διαφορετικού επιπέδου στους ιστούς που εγχύεται το botox, καθώς και διαφορετικών περιοχών του προσώπου που αφορά, σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να συνδυαστεί με μη επεμβατικές διαδικασίες και τις περισσότερες φορές, μπορεί να γίνει ακόμα και ταυτόχρονα στην ίδια εφαρμογή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι δράσεις προστίθενται και αλληλοενισχύονται έτσι ώστε να δίνουν ένα πιο συνολικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το botox μπορείτε να βρείτε στο botoxexpert.gr

Αθανάσιος Χριστόπουλος
Πλαστικός Χειρουργός

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή