Μπορεί να αγαπώ ψυχικά το σύντροφό μου και να μην έχω σεξουαλική διάθεση για αυτόν; Μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή να έχω σεξουαλική επιθυμία χωρίς αγάπη;


Βεβαίως και μπορεί να αγαπώ το σύντροφό μου χωρίς να έχω σεξουαλική διάθεση μαζί του. Η ψυχική επαφή, ισχυρό όπλο της βιωματικής επικοινωνίας κτίζει και εγγυάται τη συναισθηματική κάλυψη, τη βαθιά ψυχική αναγνώριση «είσαι αυτό που είμαι μέσα στη ζωή μας» και την απόλυτη συνύπαρξη μιας ουσιαστικής πορείας μας, χωρίς η σεξουαλική εμπλοκή να την αλλοιώνει ή να την απειλεί. Είναι καθοριστικό γεγονός του ανθρώπινου κύκλου πως η συνύπαρξη δύο συντρόφων με τη πάροδο του χρόνου εξανεμίζει το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον, αναπληρώνοντας σημαντικά στάδια συναισθηματικής διαχείρισης, ως βιωματικές αξίες της ύπαρξής τους. Ο τρόπος που σκέφτονται, ενεργούν και πράττουν, ενσωματώνουν τα κοινά τους ενδιαφέροντα στη διαχρονική συντροφικότητα, έτσι ώστε κάθε μέρα που περνάει να δυναμώνει την πραγματικότητα της ύπαρξής τους.

Δεν είναι φιλοσοφικό θεώρημα ότι η πίστη και η αγάπη ως προτέρημα της ανθρώπινης ζωής, έχει κορυφαία σημασία στην αυταξία και στην αξιοπρέπειά μου και δεν είναι ευτελές το μήνυμα «σ’αγαπώ βαθιά γιατί είμαι μέσα στο μυαλό σου, ενώ το σώμα σου μου δίνει τρυφερότητα και ασφάλεια στην αγκαλιά αλλά και στο χρόνο των σωματικών και ψυχικών συνηθειών μας, μη προκαλώντας κανένα σεξουαλικό ερέθισμα, που θα μπορούσε μάλιστα να μας αγχώσει και να ανατρέψει το ονειρικό ιδανικό της ισορροπίας μας».

Δεν είναι ψέμα ότι η ψυχική ταύτιση είναι πολύ πιο διαχρονικά σημαντική από τη σεξουαλική. Δεν είναι αλήθεια ότι μέσα στα χρόνια, μας ενώνει μόνο το σεξ. Είναι γεγονός ότι μας δένει ο χρόνος και ο χώρος, οι αξίες και τα βιώματα, τα οράματα και οι συνήθειές μας.

Είναι δυνατό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης να μπορεί να εκφράζει κανείς τη βαθύτερη ψυχική εικόνα του, απέναντι σε εκείνον που πόθησε, ερωτεύτηκε, αγαπάει, ζει και βιώνει.

Το σεξ βέβαια, είναι πάντα ένα μεγάλο, δυνατό μυστήριο της ανθρώπινης ζωής που τρέφει και αξιολογεί σημαντικά το ψυχικό γίγνεσθαι και τη σωματική ναρκισσιστική και λειτουργική ικανοποίηση του καθενός μας. Μπορεί και είναι αληθινό να κρατήσει ισχυρό και κτητικό το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου για έναν άλλον άνθρωπο και να είναι πάντα μια γέφυρα συνάντησης για εκείνους που ντυμένοι και γυμνοί ζουν το μεθύσι μιας ηδονής που τους αξιώνει, τους κάνει μοναδικούς και τους κινητοποιεί συνεχώς το ενδιαφέρον της ύπαρξής τους.

Η ηδονή είναι κυρίαρχο όπλο της συναισθηματικής νοημοσύνης και ο οργασμός είναι η πιο μεγάλη απάντηση της βιοσωματικής ολοκλήρωσής μας. Είναι λοιπόν το ίδιο ισχυρό για κάποιον που θέλει σεξουαλικά εκείνον, που αισθάνεται ότι μαζί του απολαμβάνει τις αισθήσεις του και τις φαντασιώσεις του, ζώντας ισχυρά και κυρίαρχα συναισθήματα, όπως εξάλλου και εκείνος που αγαπά βαθιά ψυχικά και ζει αυτή τη ζωή με αξία και νόημα.

Ίσως η συνάντηση των δύο πρωταγωνιστών, ψυχικών και σεξουαλικών συντρόφων να είναι το ιδανικό σενάριο που ο καθένας από εμάς θα ήθελε να έχει. Η αλήθεια όμως είναι, ότι και τα δύο σενάρια υπάρχουν στη ζωή μας και έχουν κυρίαρχη αξία μέσα στην ανθρώπινη σχέση.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή