Μπορεί μια σχέση να ζήσει χωρίς σεξ;


Το σεξ αποτελεί ένα ξεχωριστό κανάλι επικοινωνίας για τους δύο συντρόφους και ενισχύει σημαντικά τη συντροφικότητα του ζευγαριού. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί μια σημαντική μορφή επικοινωνίας που επικυρώνει τη συντροφικότητα και προάγει την αξία της συμβίωσης ως εξέλιξη της αγάπης και της διαχρονικής ζωής. Για αυτό και κατέχει κεντρικό ρόλο μέσα στη ζωή του ζευγαριού.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το σεξ είναι ο παράγοντας εκείνος, που οριοθετεί τη διαφυλικότητα και προσδιορίζει τους ρόλους του άνδρα και της γυναίκας μέσα στη σχέση. Ειδικά σήμερα, που η δυτική κοινωνία απομυθοποίησε τη διαφυλικότητα, στο τι είναι άνδρας και τι είναι γυναίκα, προβάλλοντας ένα πιο απελευθερωμένο σεξιστικό σεξ, έφερε σύγχυση και σύγκρουση στη σεξουαλικότητα των δύο φύλων. Το σεξ με την παρουσία του μέσα στη ζωή του ζευγαριού παραμένει ο σταθερός παράγοντας που προσδιορίζει θετικά τους ρόλους που καλούνται οι δύο σύντροφοι να εκφράσουν και να ζήσουν βιωματικά. Άρα λοιπόν είναι ο εγγυητής μιας γεμάτης ποιοτικής σχέσης δίνοντας και στους δύο ψυχική και σωματική ικανοποίηση καταγράφοντας ουσιαστικά τη διαφυλική τους συνύπαρξη, ζώντας την έλξη, τη διέγερση και την απόλαυση που ο ένας οφείλει να προσφέρει στον άλλον.

Τι σημαίνει λοιπόν για ένα ζευγάρι να μην έχει σεξουαλική ζωή; Μπορεί μια σχέση να ζήσει χωρίς το σεξ; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να δοθεί χωρίς να λάβει κανείς υπ’όψιν τις συγκεκριμένες παραμέτρους που διαμορφώνουν την από κοινού ζωή ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Υπάρχουν φορές που η σεξουαλική ζωή εμποδίζεται από παράγοντες, όπως είναι η σωματική ασθένεια, η σωματική αναπηρία ή μια σοβαρή ψυχική διαταραχή. Άλλες φορές, το ζευγάρι που έχει περάσει το κατώφλι της τρίτης ηλικίας επιλέγει να εκφράζει την αγάπη και τη συντροφικότητά του με άλλους τρόπους, που δεν περιλαμβάνουν τη σεξουαλική επαφή. Στις περιπτώσεις αυτές, η διακοπή της σεξουαλικής ζωής δεν θα πρέπει να συνδέεται και με το τέλος της σχέσης. Μια σχέση ή ένας γάμος που έχουν στηριχθεί πάνω σε γερές βάσεις μπορεί να δοκιμάζονται, αλλά δεν κινδυνεύουν από την απουσία της σεξουαλικής ζωής.

Πραγματική διάσταση της αλήθειας, σε δύο συντρόφους που ο χρόνος τους έχει γεμίσει με αυταξία, πνευματικότητα και συντροφική αλληλοκάλυψη, είναι η αγάπη να εκφράζει το κεντρικό πρόσωπο της ζωής τους, μη χρειάζοντας τη σεξουαλική συνεύρεση μέσα στη σχέση τους. Και όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο ή αντιφατικό, με ξεκάθαρο το μήνυμα ότι μια σχέση δεν μπορεί να ζήσει χωρίς σεξ, η αλήθεια είναι ότι μια σχέση δε χρειάζεται απαραίτητα για να είναι ποιοτική και βαθιά ψυχική την ύπαρξη του σεξ. Σίγουρα δεν είναι μονόδρομος η ασεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού, καθώς δεν είναι και απόλυτο μήνυμα ευτυχίας το καλό σεξ χωρίς συναισθηματική επένδυση. Ίσως πράγματι η απάντηση να είναι μισή και μισή, μεταξύ εκείνου που λέει «σ’αγαπώ αλλά δε σε ποθώ» και εκείνου που λέει «σε ποθώ αλλά δε σ’αγαπώ».


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή