Μήπως σε Ρευματοειδή Αρθρίτιδα σε ύφεση, ο πόνος δεν είναι φλεγμονώδης, αλλά νευροπαθητικός και τον θεραπεύουμε λάθος;


Ερευνητές από το Ολλανδικό Αρχείο Παρακολούθησης ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ), διατυπώνουν την άποψη ότι σε ασθενείς με ΡΑ που βρίσκονται σε ύφεση, ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας!

Σε 159 ασθενείς του αρχείου, μέσης ηλικίας 57.2 ετών, ζητήθηκε να συμπληρώσουν την ολλανδική έκδοση του ερωτηματολογίου painDETECT που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του νευροπαθητικού πόνου. Από αυτούς, 74.8% ήταν σε ύφεση (DAS 28<2.6) και ένα 13.2% ήταν σε χαμηλή ενεργότητα (DAS28 από 2.6 έως 3.2).

Περίπου 44% των ασθενών ανέφεραν κλινικά σημαντικό πόνο με χαρακτήρες νευροπαθητικού πόνου. Η πιο κοινή περιγραφή των ενοχλημάτων ήταν «σαν ηλεκτρικές εκκενώσεις» (36.4%) ή «ελαφρά πίεση» (45.3%), ενώ «κάψιμο» και «διαξιφιστικός πόνος» αναφέρθηκε από περίπου 25% των ασθενών.

Οι ασθενείς με και χωρίς νευροπαθητικό πόνο, δεν διέφεραν σημαντικά σε δημογραφικά χαρακτηριστικά ή αντιρευματικές θεραπείες που χρησιμοποιούσαν (DMARDs ή βιολογικούς παράγοντες). Σημαντικά περισσότεροι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο πληρούσαν τα κριτήρια διάγνωσης της ινομυαλγίας (28.3% versus 6.1%, P κάτω του 0.001), ενώ είχαν επίσης στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη λειτουργική ανικανότητα (HAQ score) και επηρεασμένη φυσική και πνευματική λειτουργία (SF36). Eπίσης, οι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο είχαν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ευαίσθητων αρθρώσεων (28-tender joint count, P=0.016), αλλά δεν διέφεραν σε πιο αντικειμενικούς δείκτες όπως ΤΚΕ-CRP-28 swollen joint count).

Oι συγγραφείς διατυπώνουν την υπόθεση ότι η ύπαρξη νευροπαθητικού πόνου σε ασθενείς με ΡΑ αντανακλά δυσλειτουργία των κεντρικών μηχανισμών επεξεργασίας και ελέγχου του πόνου, ενώ καταλήγουν ότι η επιμονή του πόνου σε ασθενείς με ΡΑ σε ύφεση, θα πρέπει ίσως να αντιμετωπίζεται στοχεύοντας πιθανό νευροπαθητικό πόνο και όχι τροποποιώντας την αντιρευματική αγωγή όπως γίνεται συχνά.

Πηγή
Source Reference: Koop S, et al "Neuropathic-like pain features and cross-sectional associations in rheumatoid arthritis" Arthritis Res Ther 2015; DOI: 10.1186/s13075-015-07601-8.


Δ. Καρόκης
Ρευματολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή