Μέχρι ποια ηλικία μπορεί η γυναίκα να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή;


Καθώς η γυναίκα «βαδίζει» στη μέση και τρίτη ηλικία βιώνει συχνά ανησυχία για τις σωματικές αλλαγές που την ακολουθούν. Το σταμάτημα της περιόδου, οι ορμονικές μεταβολές, η αλλαγή στις αναλογίες του σώματος, η αύξηση του βάρους, είναι καταστάσεις που μπορεί να της δημιουργήσουν δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις ότι πλέον θα είναι σεξουαλικά ανενεργή. Η αλήθεια είναι ότι η γυναίκα μπορεί να έχει σεξουαλική ζωή ακόμη και στην περίοδο της τρίτης ηλικίας εφόσον της το επιτρέπει η σωματική της υγεία.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η γυναίκα, με την είσοδό της στη μέση ηλικία αισθάνεται πιο ελεύθερη να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της και πιο πρόθυμη να μοιραστεί με το σύντροφό της τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις. Παράλληλα, φαίνεται να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία όχι μόνο με ότι ευχαριστεί σεξουαλικά την ίδια αλλα και με ότι ευχαριστεί το σύντροφό της.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ύπαρξη σεξουαλικής ζωής ωφελεί τον ενήλικο σε πολλά επίπεδα αφού συμβάλλει θετικά στη βιολογική και ψυχική του υγεία. Η ύπαρξη της σεξουαλικής ζωής μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και στην τρίτη ηλικία εφόσον και η ίδια η γυναίκα το επιθυμεί.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας
    Στην κορυφή