Μεταβολικό σύνδρομο. Τρόποι για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του


Tο μεταβολικό σύνδρομο, είναι ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών, οι οποίες συχνά υποτιμούνται από τους πάσχοντες ασθενείς. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα με κυριότερους παράγοντες κινδύνου την υπέρταση, την αυξημένη «κακή» χοληστερίνη και τη μειωμένη «καλή», το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία αποτελούν μια «ομπρέλα» παραγόντων που ορίζουν το μεταβολικό σύνδρομο.

Η Λιπώδης Nόσος του Ήπατος συνδέεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 70% των πασχόντων από λιπώδη νόσο (στεάτωση) του ήπατος θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή και μεταβολικό σύνδρομο, ενώ το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει απεικονιστικές ενδείξεις στεάτωσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Λιπώδης Νόσος του Ήπατος ορίζεται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ (>5% των ηπατοκυττάρων ιστολογικά), αποτελεί την ηπατική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου και αναδεικνύεται ως η κυριότερη αιτία χρόνιας νόσου του ήπατος παγκοσμίως, αφού επηρεάζει ένα ποσοστό μεταξύ 20%-30% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.

Οι επίσημες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Μελέτη του Ήπατος, του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας συνιστούν στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος να βελτιώσουν τις σωματικές και διατροφικές τους συνήθειες και να ασκούνται αποφεύγοντας οποιαδήποτε ειδική φαρμακοθεραπεία.

Οι ασθενείς από την άλλη πλευρά, δυσκολεύονται να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους και η συμμόρφωσή τους προς αυτές τις οδηγίες πολλές φορές αποδεικνύεται προβληματική.


Σήμερα όμως, κυκλοφορούν στο εμπόριο συμπληρώματα διατροφής για την υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας.


Αλέξης Σωτηρόπουλος MD. PhD
Διευθυντής ΕΣΥ
Παθολόγος-Διαβητολόγος & Γενικός Ιατρός
Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου
Γ.Ν.Νίκαιας – Πειραιά


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή