Μάτια: Πως να τα διατηρήσετε ασφαλή το καλοκαίρι


Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό για να προστατεύουμε το δέρμα μας, αλλά και τα μάτια χρειάζονται προστασία!

Καλοκαίρι σημαίνει περισσότερος χρόνος σε υπαίθριους χώρους και μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμοπαθειών όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καρκίνος στα βλέφαρα ή ακόμα και στο εσωτερικό του ματιού (μελάνωμα αμφιβληστροειδούς).

Η ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται στην άμμο και στο νερό στην παραλία ή δίπλα στην πισίνα, μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα, μία φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού που είναι υπαίτια για την απώλεια όρασης που βιώνουν όσοι μένουν επί μέρες στα χιόνια χωρίς γυαλιά ηλίου.

Ο κύριος υπαίτιος γι’ αυτούς τους κινδύνους είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο στους επιφανειακούς ιστούς του ματιού, τον κερατοειδή και τον κρυσταλλοειδή φακό, όσο και σε εκείνους που βρίσκονται βαθιά μέσα στα μάτια, όπως ο αμφιβληστροειδής χιτώνας το κέντρο του οποίου λέγεται ωχρά κηλίδα.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι αγνοούν τους κινδύνους που κρύβει η UV για τα μάτια και έτσι δεν συνηθίζουν να φοράνε καπέλο ή/και γυαλιά ηλίου όταν βγαίνουν από το σπίτι, ούτε μαθαίνουν στα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Ακόμα όμως και απ’ όσους αγοράζουν γυαλιά ηλίου, πολλοί δεν ρωτάνε αν και ποια μήκη της UV απορροφούν. Σύμφωνα με την έρευνα Sun Safety Survey που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, μόνο ο ένας στους δύο καταναλωτές ενημερώνεται για τον βαθμό της προστασίας από την UV που προσφέρουν.

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας είναι οι εξής:

1. Να διαλέγετε γυαλιά ηλίου που παρέχουν 100% προστασία από την UV. Πρέπει να αναγράφουν ότι προστατεύουν τόσο από την UVA όσο και από την UVB και να φέρουν την ένδειξη «UV400» ή «100% προστασία από την UV». Τα γυαλιά πρέπει να καλύπτουν και από τα πλάγια τα μάτια σας. Σας είναι απαραίτητα ακόμα κι αν φοράτε φακούς επαφής με αντηλιακά φίλτρα.

2. Να αγοράζετε γυαλιά ηλίου μόνο από έγκριτα καταστήματα οπτικών. Είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι για το τι αγοράζετε και για να ενημερωθείτε σωστά για την προστασία που παρέχουν.

3. Να φοράτε πάντοτε καπέλο όταν είστε στον ήλιο. Να προτιμάτε όσα έχουν φαρδύ γείσο.

4. Μην ξεχνάτε τα παιδιά. Να τα κρατάτε σε κλειστούς χώρους τις ώρες που καίει περισσότερο ο ήλιος (11 το πρωί με 4 το απόγευμα). Να μην τα αφήνετε να βγαίνουν από το σπίτι τις υπόλοιπες ώρες δίχως καπέλο και γυαλιά ηλίου.

5. Μην εφησυχάζετε επειδή έχει συνεφφιά. Τα σύννεφα δεν απορροφούν την UV. Το 80% της ακτινοβολίας τα διαπερνά και φτάνει στην επιφάνεια της γης.

6. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό γύρω από τα μάτια. Είναι απαραίτητο για την προστασία από τα καρκινώματα των βλεφάρων που εκδηλώνονται σε έναν στους δέκα ανθρώπους και αποτελούν το 5% έως 10% των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος. Επειδή, όμως, τα αντηλιακά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων και οποιαδήποτε αλοιφή ή λάδι στα βλέφαρα μπορεί να βρεθεί στο εσωτερικό τους, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την ποιότητα των αντηλιακών και να τα βάζετε με καθαρά χέρια, διότι η είσοδος τους στα μάτια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά μικροβίων.

7. Μην ξεχνάτε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο των ματιών.

8. Αν φοράτε φακούς επαφής, να αποφεύγετε το κολύμπι σε πισίνες, λίμνες, στάσιμα νερά και ποτάμια. Στη θάλασσα μπορείτε να κολυμπήσετε με αυτούς, αρκεί να μην κάνετε βουτιές με ανοιχτά μάτια. Μετά την έξοδο από το θαλασινο νερό, όμως, μην βιασθείτε να τους βγάλετε. Να περιμένετε τουλάχιστον 10-15 λεπτά να εξισοροποιηθει η σχετικη ώσμωση, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε τον κερατοειδή σας.

Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος
Κλινικός Καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή