ΜΟΝΟ 3 ΣΤΟΥΣ 10 ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
17/05/2021



Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, η MenariniHellasαναλαμβάνει πρωτοβουλίες, με στόχο την υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία ρύθμισης της Αρτηριακής Πίεσης.
Συγκεκριμένα, σχεδίασε έναν ενημερωτικό οδηγό με χρήσιμες οδηγίες (σωστός τρόπος μέτρησης της πίεσης στο σπίτι, πότε και πως γίνονται οι μετρήσεις) για την καλύτερη διαχείριση της Υπέρτασης και για την ορθή μέτρηση της πίεσης από τους ασθενείς στο σπίτι. Ο οδηγός αυτός αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα σταλεί ηλεκτρονικά σε Επαγγελματίες Υγείας, προκειμένου να το διαθέσουν για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ασθενών με Υπέρταση.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία στην Ελλάδα, ο επιπολασμός της Υπέρτασης είναι περίπου 36,5% στις γυναίκες και 42,7% στους άνδρες και μόνο 3 στους 10 υπερτασικούς έχει καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση με τη θεραπεία που του έχει δώσει ο γιατρός του. Η ανεπαρκής ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης συνεπάγεται ανεπαρκή προστασία και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Hάριστη ρύθμιση της εξουδετερώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο που αποδίδεται στην υπέρταση και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα της καρδιάς και για νεφρική βλάβη.
Παράλληλα, η ΜenariniHellasέχει προγραμματίσει μια σειρά εκπαιδευτικών webinars, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους Επαγγελματίες Υγείας που επιθυμούν να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με την Υπέρταση με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας. Όπως «Η Aρτηριακή Yπέρταση ως κυρίαρχος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου σήμερα», «Στρατηγική Φαρμακευτικής Αντιυπερτασικής Θεραπείας, Πανδημία Covid-19», «Η ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης αποτελεί πάντα προτεραιότητα».
Στην Παγκόσμια Ημέρα και τη συμμετοχή του στο webinar αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντης Α’ Παν/κής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, Πρόεδρος European Society of Hypertension 2018-2019. «Η Υπέρταση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους, τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση Καρδιαγγειακής Νόσο, συνιστά την κύρια αιτία θνησιμότητας στην Ευρώπη και υπεύθυνη για περίπου 3,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως (45% των συνολικών θανάτων). Κρίνεται απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης τόσο για το κοινό όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αρτηριακή πίεσης. Θέματα όπως η μείωση της παχυσαρκίας και της κατανάλωσης άλατος, η διακοπή του καπνίσματος και η ελάττωση του αλκοόλ, η τακτική άσκηση αλλά και η ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση με την ευρεία χρήση των συνδυασμών των φαρμάκων σε ένα χάπι βάσει των κατευθυντηρίων οδηγιών είναι ύψιστης σημασίας, για την βελτίωση της ρύθμισης της αρτηριακής υπέρτασης».
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης, Υπεύθυνος Κέντρου Υπέρτασης STRIDE-7 της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», μέλος ΔΣ της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης, τόνισε «Σε μια περίοδο που η Covid-19 έχει αναδείξει τη σημασία της ανθρώπινης υγείας, η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με τον γιατρό είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπέρτασης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Στη χώρα μας υπάρχουν πλέον διαθέσιμες σύγχρονες θεραπείες για την Υπέρταση που παρέχουν τη δυνατότητα άριστης ρύθμισης της πίεσης σε όλους τους υπερτασικούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς υπάρχει η δυνατότητα εξατομίκευσης της αγωγής ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή».
Toμήνυμα της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Συνδέσμου Υπέρτασης είναι
«Μέτρησε την Αρτηριακή σου Πίεση, Ρύθμισέ τη, Ζήσε περισσότερο», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού παγκοσμίως για την πρόληψη και τον έλεγχο της Αρτηριακής Πίεσης.

_Eνημερωτικός Οδηγός_Υπέρταση
    Στην κορυφή