ΜΗΤΕΡΑ: ΝΕΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΡΑΣΗΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
14/02/2018

Στο ΜΗΤΕΡΑ δημιουργήθηκε το νέο πρωτοποριακό Τμήμα Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης (Low Vision Rehabilitation) για πρώτη φορά τόσο στο χώρο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων όσο και των δημόσιων νοσοκομείων.

Επικεφαλής του τμήματος είναι ο Στυλιανός Δ. Καρδιτσάς, Pharm. D, MD, Ph. D, Χειρουργός Οφθαλμίατρος του ΜΗΤΕΡΑ, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Γλασκώβης, ειδικός στην αποκατάσταση χαμηλής όρασης παίδων και ενηλίκων (Pediatric & Adult Low Vision Rehabilitation). Ο Dr. Στυλιανός Δ. Καρδιτσάς έχει πολυετή πείρα στο εξωτερικό (Μ. Βρετανία - Πανεπιστήμιο Γλασκώβης, εξειδίκευση και Ph.D, ΗΠΑ - Πανεπιστήμιο Harvard - μεταδιδακτορική εξειδίκευση), αλλά και στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια καινοτομεί στο πεδίο της οφθαλμολογίας.
Το υψηλών διεθνών προδιαγραφών Τμήμα Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης του ΜΗΤΕΡΑ θα αντιμετωπίζει ασθενείς που έχουν χαμηλή όραση (περίπου 15-20% του γενικού πληθυσμού). Ως χαμηλή όραση ορίζεται το επίπεδο όρασης κάτω από το οποίο ο ασθενής δυσκολεύεται να εκτελέσει διάφορες συνηθισμένες δραστηριότητες, χωρίς να μπορεί να βοηθηθεί με συμβατικά γυαλιά, φακούς επαφής, φαρμακευτικά ή χειρουργικά μέσα. Η χαμηλή όραση μπορεί να εκδηλωθεί όχι μόνο ως ελαττωμένη οπτική οξύτητα ή/και απώλεια οπτικού πεδίου, αλλά και ως ελαττωμένη ευαισθησία στις αντιθέσεις, φωτοφοβία, μεταμορφοψία, ελαττωμένη χρωματική αντίληψη, ελαττωμένη στερεοσκοπική όραση, μειωμένη προσαρμογή στο σκότος, διαταραχή διόφθαλμης λειτουργίας, ελαττωμένη οπτική αντίληψη ή συνδυασμός αυτών.

Οι ασθενείς με χαμηλή όραση μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την ποιότητα ζωής τους με υπηρεσίες αποκατάστασης, όπου μπορούν να εκπαιδευτούν πώς να χρησιμοποιούν και να μεγιστοποιούν την υπολειπόμενη όρασή τους ή/και να μάθουν εναλλακτικές στρατηγικές και τεχνικές, για να λειτουργούν αποτελεσματικότερα.

    Στην κορυφή