ΜΕΙΖΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ


Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΙΡΕ) στα πλαίσια του κοινωνικού του έργου πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, στο Ναύπλιο, με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή τοπικών φορέων, ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση προς το κοινό του νομού Αργολίδας, με θέμα «Οι Ρευματικές παθήσεις ως Κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα». Η Εκδήλωση οργανώθηκε με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας και του Δήμου Ναυπλιέων.

Την εκδήλωση Ενημέρωσης χαιρέτησε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Αργολίδας, Πατέρας Δημοσθένης, ο Α΄ Αντινομάρχης κ. Κ. Ντρούλιας, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Π. Αναγνωσταράς και το συντονισμό του πρώτου μέρους της Εκδήλωσης είχε η έμπειρη δημοσιογράφος Υγείας κ. Ε. Ντελιδάκη. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ρευματολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΙΡΕ, κ. Α Ανδριανάκος με κύριο θέμα «Τι είναι & ποιες είναι οι ρευματικές παθήσεις και ποια είναι τα συμπτώματά τους» καθώς και «Θεραπεία των ρευματικών παθήσεων».

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις «Επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στο κοινωνικό σύνολο» παρουσιάστηκαν από τον Ρευματολόγο, Δ/ντή Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», κ. Δ. Καραμήτσο. Το δεύτερο μέρος της Εκδήλωσης συντόνισε ο Ρευματολόγος κ. Π. Ντάντης, τ. Δ/ντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός». Τους ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εκπροσώπησε με την ομιλία της «Θεραπεύεται η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα;» η κα Π. Ζαφειρίου.

Ο κ. Ανδριανάκος κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του τόνισε ότι «Σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας του ΕΙΡΕ οι ρευματικές παθήσεις αγγίζουν 2.500.000 Έλληνες και ως εκ τούτου αποτελούν ένα μέγιστο και πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα. Ιδιαίτερα σημαντικό και αξιοπρόσεκτο είναι ότι ευθύνονται για το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.), 30% των απουσιών από την εργασία και 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων), τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας, δηλ. στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών.» Επιπλέον ο κ. Ανδριανάκος επισήμανε ότι, «λόγω άγνοιας για τις ρευματικές παθήσεις, μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν απευθύνεται έγκαιρα ή και καθόλου στους ρευματολόγους, γεγονός που είναι καθοριστικής σημασίας για την ορθή διάγνωση, τη σωστή θεραπευτική παρέμβαση και την τελική έκβαση αυτών των παθήσεων». Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδριανάκος ανέφερε ότι «μόνο 20% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα απευθύνεται έγκαιρα σε ρευματολόγους ενώ το 10% ουδέποτε επισκέπτεται τους ρευματολόγους. Επίσης, το 13% των ασθενών με αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα ή ψωριασική αρθρίτιδα αναζητά έγκαιρα τη συμβουλή του ειδικού γιατρού, ενώ το 40% δεν απευθύνεται στον ρευματολόγο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας και την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις και σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας.»

Τέλος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ενημέρωσης ο κ. Ανδριανάκος εστίασε στην θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών καθώς όπως είπε «Η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και τη δραστική μείωση των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεών τους, λόγω της μεγάλης προόδου που σημειώνει η Ρευματολογία, τα τελευταία χρόνια.» Ο κ. Ανδριανάκος τόνισε ότι, «Η καλύτερη κατανόηση της παθογένειας αρκετών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη και εισαγωγή στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση των βιολογικών παραγόντων, που αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη στη Ρευματολογία. Οι βιολογικοί παράγοντες χορηγούμενοι στους ασθενείς εξουδετερώνουν είτε ορισμένα κύτταρα είτε τις λεγόμενες κυταροκίνες που παράγονται από κύτταρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια αυτών των παθήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της εξουδετέρωσης είναι η καταστολή των παθογενετικών μηχανισμών που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση αυτών των παθήσεων.»

Όλες οι Εκδηλώσεις Ενημέρωσης του κοινού έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων και οργανώνονται σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Νομαρχίες.



Λίγα Λόγια για τις Ρευματικές Παθήσεις


Οι ρευματικές παθήσεις είναι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλ. των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπονδυλικής στήλης. Αρκετές ρευματικές παθήσεις, όπως π.χ. οι αυτοάνοσες, προσβάλλουν και άλλα όργανα, όπως π.χ. την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια, τους πνεύμονες, τα αγγεία, τα νεύρα κ.ά.
Κύρια συμπτώματά τους είναι: Ο πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις ή/και σε τένοντες ή μυς ή στη μέση ή στον αυχένα. Η δυσκαμψία των αρθρώσεων, δηλ. η δυσκολία στις κινήσεις μετά από ανάπαυση, η διόγκωση ή η ευαισθησία στην πίεση μιας ή περισσότερων αρθρώσεων.

Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200, και κατατάσσονται σε 6 ομάδες:

α) Φλεγμονώδεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, αγγειίτιδες κ.λπ.) που είναι και οι σοβαρότερες
β) Οστεοαρθρίτιδες
γ) Οσφυαλγία – ισχιαλγία
δ) Αυχεναλγία – αυχενικό σύνδρομο
ε) Παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού (περιαρθρίτιδες, τενοντίτιδες κ.λπ.)
στ) Διάφορες ρευματικές παθήσεις (Οστεοπόρωση κ.λπ.).


    Στην κορυφή