ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ...ΧΑΛΚΟ


Ακολουθώντας έναν αυξανόμενο αριθμό νοσοκομείων ανά τον κόσμο, το νοσοκομείο WSKK στο Wroclaw της νοτιοδυτικής Πολωνία, εγκατέστησε επιφάνειες αντιμικροβιακού χαλκού στη Νεφρολογική Πτέρυγα. Ο σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθούν οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μικροβίων που μολύνουν τις πολυαγγιζόμενες επιφάνειες – όπως χερούλια πόρτας, κουπαστές κρεβατιών και μπουτόν βοήθειας – γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις ανάμεσα σε ασθενείς.

Ο καθηγητής κ. Wojciech Witkiewicz, διευθυντής του νοσοκομείου, επιθυμούσε να επανεισάγει το χαλκό στο νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς στις αρχές τις καριέρας του σε άλλο νοσοκομείο, θυμόταν τον εξοπλισμό χαλκού που υπήρχε σε καθίσματα τουαλέτας, χειρολαβές και μπολ ανάμιξης. «Αυτή μπορεί να είναι η απάντηση, στην πρόσφατα παρατηρημένη αύξηση των ανθεκτικών στελεχών που βρίσκονται σε νοσοκομεία» παρατήρησε.

Το νοσοκομείο WSKK, αποτελεί μία σύγχρονη μονάδα με καταρτισμένο προσωπικό, προσφέροντας σύγχρονες τεχνικές λειτουργίας και υψηλών προδιαγραφών θεραπείες και φροντίδα. Το νοσοκομείο είναι το κέντρο ιατρικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων για πολλές ειδικότητες, όπως αγγειοχειρουργική, μεταμοσχεύσεις, ογκολογική, καρδιολογική και παιδοκαρδιολογική, αγγειολογία, αναισθησιολογία, νεφρολογική, ουρολογία, οφθαλμολογία, ΕΝΤ, γυναικολογική και μαιευτική. Περισσότεροι από 150 γιατροί εργάζονται στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου και του καθηγητή Witkiewicz, ο οποίος εκτός από διευθυντής του νοσοκομείου είναι και κορυφαίος χειρουργός.

Πέρα από την ανακαίνιση της πτέρυγας, εργαστηριακοί έλεγχοι σε τοπικά κλινικά στελέχη μικροβίων βρίσκονται σε εξέλιξη, για να πιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της πρωτοποριακής αυτής λύσης. Ο καθηγητής Witkiewicz και η ομάδα του, είναι αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα, καθώς παρόμοιες δοκιμές που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσαν ότι οι επιφάνειες χαλκού μπορούν να μειώσουν το φορτίο των μικροβίων από τις επιφάνειες σε περιβάλλοντα κλινικών δοκιμών, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Οι παρακάτω επιφάνειες αντικαταστάθηκαν με χαλκό ή με ένα από τα κράματα χαλκού, με αποδεδειγμένη αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα:



· Χερούλια πόρτας (χαλκονικέλιο)

· Χειρολαβές σε μπάνια και ντουζιέρες (ορείχαλκος)

· Χειρολαβές σε τουαλέτες και κάθισμα μπάνιου σε τουαλέτα αναπήρων (χαλκός)

· Φορητό στατώ ορού (χαλκός)

· Στατώ ορού για ενσωματωμένη χρήση σε κρεβάτι νοσοκομείου (χαλκός)

· Καρότσια υποστήριξης θεραπείας (χαλκός)

· Χειρολαβές κρεβατιών (ορείχαλκος)

· Καζανάκι τουαλέτας (χαλκός)

· Καθίσματα τουαλέτας (χαλκός)

· Διακόπτες φώτων (ορείχαλκος)



Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το συγκεκριμένο έργο. Πολλά από αυτά φέρουν το σήμα Cu+, το οποίο χρησιμοποιείται από κορυφαίους κατασκευαστές νοσοκομειακού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, ως ένδειξη ότι τα προϊόντα τους γίνονται από εγκεκριμένα κράματα χαλκού, τα οποία συλλογικά αναφέρονται ως «αντιμικροβιακός χαλκός». Το σήμα υποδηλώνει επιστημονική πιστοποίηση, ότι το προϊόν που το φέρει διαθέτει την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα, συνοδευόμενο από δημοσιευμένη εργαστηριακή και κλινική έρευνα και ανεξάρτητη επαλήθευση από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής.

Οι Βρετανικές εταιρείες Allgood και AS Hardware, ήταν υπεύθυνες για την εγκατάσταση των προϊόντων Cu+, επεκτείνοντας το πεδίο δράσης τους από τις υπάρχουσες βρετανικές εγκαταστάσεις, καθώς υπήρξε αύξηση της ζήτησης επιφανειών αντιμικροβιακού χαλκού σε όλη την Ευρώπη.
    Στην κορυφή