ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ


Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η ηλεκτρονική καμπάνια της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Α.Συγγρός» για την Ψωρίαση, ενόψει της 11ης Δερματολογικής Διημερίδας που πραγματοποιείται στις 13 & 14 Μαΐου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Τα πολλά ερωτήματα και το μεγάλο το ενδιαφέρον των ασθενών να συμμετέχουν ενεργά στην έγκυρη ενημέρωσή τους σχετικά με την πάθησή τους, προτρέπει την Γ’ Δερματολογική Κλινική να εντείνει τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, πραγματοποιώντας παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης και για τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα. Από τις 15 Μαρτίου έως και τέλος Απριλίου 2011 οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα μπορούν να υποβάλλουν και αυτοί τα ερωτήματά τους και τις απορίες τους στους ειδικούς γιατρούς κάνοντας κλικ στο ηλεκτρονικό banner «Θέλετε να μάθετε για την ατοπική δερματίτιδα; Εσείς ρωτάτε, οι Δερματολόγοι απαντούν. Κάνε και εσύ την ερώτησή σου!». Απαντήσεις στα ερωτήματα των ασθενών θα δοθούν τη δεύτερη ημέρα της Διημερίδας, Σάββατο 14 Μαΐου και ώρα 10:50-12:20, στο στρογγυλό Τραπέζι «Ατοπική Δερματίτιδα. Οι ασθενείς ρωτούν».

Τα ειδικά ηλεκτρονικά banners θα αναρτηθούν, σε ιατρικές και γενικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδες (www.in.gr, www.athensvoice.gr, www.healthview.gr, www.iatrikostypos.com, www.iatronet.gr, www.naftemporiki.gr, www.eumedline.eu, www.iatro.gr, www.healthellas.gr, www.protothema.gr).

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 11ης Δερματολογικής Διημερίδας και Διευθυντής της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Α. Συγγρός», κ. Αθανάσιος Πετρίδης, σημειώνει: «Τα θετικά σχόλια, η απήχηση του κόσμου και το πλήθος των ερωτημάτων που συλλέγουμε καθημερινά από την ηλεκτρονική καμπάνια για την ψωρίαση, μας προτρέπουν να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ακόμα εντονότερα για την έγκυρη ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών, και ιδιαίτερα μιας ευαίσθητης ομάδας ασθενών, αυτής των παιδιών που κατά κύριο λόγο προσβάλλεται από τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας. Θέλουμε μέσω της καμπάνιας να επιτύχουμε την έγκυρη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων και των γονέων σχετικά με τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης της ατοπικής δερματίτιδας αλλά και την ψυχολογική στήριξη των ασθενών. Όπως και οι ερωτήσεις για την ψωρίαση, έτσι και οι ερωτήσεις που θα υποβληθούν για την ατοπική δερματίτιδα θα αποτελέσουν για εμάς βασικό άξονα στην εξατομικευμένη προσέγγιση των ασθενών. Νιώθουμε πολύ ικανοποιημένοι που διαπιστώνουμε πως η προσπάθειά μας αποφέρει καρπούς. Εκ μέρους όλης της ομάδας μας θέλω να ευχαριστήσω, για ακόμα μία φορά, το κοινό και όλες τις ιστοσελίδες για τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά τους».



Λίγα λόγια για την Ατοπική Δερματίτιδα


Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια κνησμώδης δερματοπάθεια με παθογένεια οφειλόμενη σε σύνθετη διαταραχή της ανοσορρύθμισης και συμμετοχή γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχογενών παραγόντων. Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια εκδήλωση του ατοπικού συνδρόμου. Άλλες εκδηλώσεις ατοπίας είναι το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Περίπου το 10% του παιδικού πληθυσμού στην Ευρώπη εμφανίζει τη νόσο, ενώ ένα στα τρία παιδιά έχει ένα ατοπικό νόσημα.

Στα αλλεργικά νοσήματα υπάρχει πάντα γενετική προδιάθεση και όταν ένας από τους γονείς έχει ατοπική δερματίτιδα η πιθανότητα να εμφανιστεί στο παιδί είναι 56%, ενώ όταν πάσχουν και οι δύο γονείς η πιθανότητα ανέρχεται στο 81%. Η νόσος αρχίζει συνήθως κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Η βρεφική φάση αρχίζει περίπου κατά τον τρίτο μήνα με λέπια κυρίως στις παρειές και το πηγούνι και κοκκινίλες που συχνά βγάζουν υγρό. Η νόσος εξελίσσεται στην παιδική φάση με εντόπιση κυρίως στις πτυχές. Στους εφήβους το έκζεμα εντοπίζεται συνήθως στο λαιμό, γύρω από τα μάτια και στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών. Ο κνησμός, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι έντονος και από το έντονο ξύσιμο συχνά δημιουργούνται δρυφάδες (λύσεις της συνέχειας του δέρματος) και επιμολύνσεις. Η νόσος χαρακτηρίζεται από έναν συνεχή κύκλο κνησμού - ξυσίματος.


    Στην κορυφή