Λοιμώξεις του καλοκαιριού


Το καλοκαίρι, οι λοιμώξεις είναι λιγότερες σε σχέση με το χειμώνα. Κυριαρχούν οι βακτηρηδιακες λοιμώξεις ενώ την χειμερινή περίοδο προέχουν οι ιογενείς. Κάθε λοίμωξη όμως, οποιαδήποτε εποχή και αν συμβαίνει, μπορεί να εξελιχτεί επικίνδυνα αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή.

Το καλοκαίρι, επειδή είναι πολύ συχνά τα εξανθήματα και οι φλεγμονές του δέρματος, έχουμε επιμολύνσεις στις οποίες κυριαρχεί ο σταφυλόκοκκος και ενίοτε ο στρεπτόκοκκος . Η αυξημένη δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο, το περισσότερο εκτεθειμένο δέρμα , ο ήλιος και η ζέστη, οι κοινόχρηστοι χώροι της παραλίας, μολυσμένες ξαπλώστρες, πετσέτες , πισίνες, ξενοδοχεία κτλ, δημιουργούν προϋποθέσεις γι αυτό.
Ειδικά ο σταφυλόκοκκος, τείνει να γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς έχει την τάση να υποτροπιάζει και να επανεμφανίζεται .

Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις ευνοούνται, αν υπάρξει λύση της συνέχειας του δέρματος όπως σε εκδορές , τραυματισμούς δήγματα εντόμων τα οποία συμβαίνουν συχνότερα το καλοκαίρι .

Κάθε βλάβη του δέρματος που δείχνει ρυπαρή και μελιτόχρωη με τάση εξάπλωσης πρέπει να αξιολογείται και να τη βλέπει ο γιατρός ! Η θεραπεία συνίσταται σε τοπική αγωγή και επιθέματα και σε σοβαρότερες περιπτώσεις και από του στόματος αντιβιοτική αγωγή ή ακόμη σπανιότερα μπορεί να απαιτηθεί, ειδικότερα σε πολύ μικρά παιδιά και βρέφη, ακόμη και νοσοκομειακή περίθαλψη . Όταν η πύλη εσόδου είναι κοντά σε άρθρωση υπάρχει κίνδυνος για σηπτική αρθρίτιδα.

Ο σταφυλόκοκκος σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει και γαστρεντερίτιδες καθώς και λοιμώξεις στο αναπνευστικό .

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα άλλο μικρόβιο με, αυξημένη και αυτό, τα τελευταία χρόνια συχνότητα που κυρίως προκαλεί αμυγδαλίτιδα και όταν συνοδεύεται και από εξάνθημα στο δέρμα τότε αυτή τη στρεπτοκοκκική λοίμωξη την ονομάζουμε οστρακιά (εμφανίζεται μόνο στα παιδιά ) . Όπως κάθε μικροβιακή λοίμωξη , έτσι και αυτή αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή -αντιβιοτική αγωγή. Ο στρεπτόκοκκος, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στους νεφρούς ( χρόνια νεφρίτιδα) και την καρδιά (ρευματικός πυρετός ) ή ακόμη και νευροψυχιατρικες εκδηλώσεις.

Οι γαστρεντερίτιδες είναι μια άλλη ομάδα λοιμώξεων που συναντάμε το καλοκαίρι ειδικά στους ταξιδιώτες . Μικρόβια όπως η Σαλμονέλα η Σιγκέλα και το Καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο κυρίως λόγω αφυδάτωσης και χαρακτηρίζονται από ψηλό πυρετό και έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα (εμετούς , διάρροιες πράσινες , με πρόσμιξη αίματος κ βλέννης , κοιλιακό άλγος) . Τα όχι καλά βρασμένα αυγά και το κοτόπουλο αλλά και μολυσμένες τροφές μπορεί να είναι πηγές τέτοιων μικροβίων .
Οι ιογενείς λοιμώξεις διαδράμουν πιο ήπια αν και αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και τον κύκλο της ίωσης .

Πολύ συχνή το καλοκαίρι είναι μια ομάδα λοιμώξεων που ονομάζονται Εντεροιοί . Έχουν σποραδική εμφάνιση όλο το χρόνο αλλά παρουσιάζουν επιδημικό χαρακτήρα το καλοκαίρι . Σε αυτούς ανήκουν ιοί όπως της ομάδας Cocxackie που συνοδεύονται από εξανθήματα , συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό και σπάνια συνδέονται με καρδιολογικές επιπλοκές και εγκεφαλίτιδες .

Η επαφή των παιδιών με τη θάλασσα , το νερό, οι βουτιές, ηεναλλαγή ζεστού- κρύου , ευθύνονται πολλές φορές για πιο κοινές λοιμώξεις όπως κοινά κρυολογήματα και ωτίτιδες κυρίως εξωτερικές .

Συχνές τέλος, είναι οι επιπεφυκίτιδες , άλλοτε ιογενούς αιτιολογίας και άλλοτε από ερεθισμό των οφθαλμών( πχ θάλασσα, νερό πισίνας, αλλεργιογόνα ατμόσφαιρας κτλ).

Σημαντική συμβουλή: Όταν το παιδί μας νοσήσει το καλοκαίρι από κάποια λοίμωξη φροντίζουμε να επανέρχεται στις δραστηριότητες του όταν αναρρώσει πλήρως και δεν παρασυρόμαστε από την επιθυμία μας ή την επιθυμία του γι αυτό, όσο και αν η πρόκληση των καλοκαιρινών διακοπών είναι μεγάλη!!!

Άννα Παρδάλη
Παιδίατρος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή