Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση


Η Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση είναι μία τεχνική με την οποία περιορίζεται η χωρητικότητα του στομάχου, χωρίς να είναι απαραίτητη η αφαίρεση τμήματός του ή η τοποθέτηση ξένου σώματος σε αυτό. Η μέθοδος αυτή έχει κερδίσει έδαφος ανάμεσα στις υπόλοιπες μεθόδους θεραπείας της παχυσαρκίας, λόγω των αποτελεσμάτων που παρουσιάζει αλλά και του χαμηλού της κόστους. Αποτελεί τη βαριατρική επέμβαση με άμεσα αποτελέσματα, με σύντομη νοσηλεία και μειώνεται σημαντικά η ποσότητα τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής, μετά την επέμβαση, αφού η ποσότητα που χωρά το στομάχι είναι 3 φορές λιγότερη από πριν. Αυτό το οφείλεται στο γεγονός ότι «εξουδετερώνεται» η έκκριση της ορμόνης που ευθύνεται για το αίσθημα της πείνας, δηλαδή της γρελίνης.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση είναι η αναδίπλωση του μείζονος τόξου του στομάχου προς το εσωτερικό του. Ουσιαστικά, διπλώνεται το στομάχι χωρίς να αφαιρείται τμήμα του. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται η χωρητικότητα του στομάχου και ο ασθενής χρειάζεται πολύ λιγότερη ποσότητα τροφής, από αυτή που χρειαζόταν πριν την επέμβαση.
Έχει πολλά κοινά σημεία με το γαστρικό μανίκι, δηλαδή την sleeve γαστρεκτομή, η βασικότερη, όμως, και πολύ σημαντική διαφορά τους είναι ότι στη sleeve γαστρεκτομή έχουμε αφαίρεση τμήματος του στομάχου, ενώ στην Γαστρική Πτύχωση το αναδιπλώνουμε.

Τα θετικά στοιχεία αυτής της επέμβασης είναι πολλά, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεθόδους. Αρχικά, αποτελεί πολύ σύντομη επέμβαση και η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί μόνον μία μέρα και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του χωρίς να πονά. Είναι μία επέμβαση μικρής βαρύτητας. Επιπλέον, δεν τοποθετείται ξένο σώμα στον οργανισμό, που σημαίνει πως αποφεύγονται πολλές πιθανές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα η μόλυνση, η διάβρωση του στομάχου, η μετακίνηση κ.ά. που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν μετά την επέμβαση δακτυλίου. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, δεν είναι απαραίτητη η παρακολούθηση και η μετεγχειρητική ρύθμιση, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις του γαστρικού δακτυλίου. Επίσης, η λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι φυσιολογική και ο ασθενής δε περιορίζει τις διατροφικές του επιλογές.
Όσο αφορά τους κινδύνους της, η γαστρική πτύχωση θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς βαριατρικές επεμβάσεις, με μηδενική θνητότητα. Ακόμα, και σε περιπτώσεις σπάνιων επιπλοκών, πχ. σπάσιμο ράμματος, δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό στην επέμβαση γαστρικής πτύχωσης, ειδικά τις μέρες που διανύουμε είναι το χαμηλό της κόστος.

Σωτήρης Γαβριήλ
Χειρούργος Παχυσαρκίας
http://sgavriil.gr



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή