ΛΟΒΕΡΔΟΣ:ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ


Υπάρχουν περιθώρια και για περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό του 2011 όσον αφορά την υγεία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την επίσκεψη εκπροσώπων της τροϊκα στο υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, εξήγησε πως το πρώτο τρίμηνο του 2011 εξοικονομήθηκαν 168 εκατ. ευρώ από δαπάνες για φάρμακα, υλικό και εξετάσεις στα νοσοκομεία, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 κατά το οποίο οι δαπάνες έφτασαν τα 715 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι περαιτέρω περικοπές αναμένεται να γίνουν από φάρμακα.

"Εάν αποτύχει το νυστέρι του χειρουργού θα πιάσουμε τον κασμά του κατεδαφιστή..." ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός, καθώς λέγεται πως εάν αποτύχουν οι οικονομικοί στόχοι, μπορεί να κλείσει το 40% των δημοσίων νοσοκομείων.

Πάντως ο κ. Λοβέρδος δήλωσε την ικανοποίηση του από την αποδοχή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των επτά σημείων απο τους "τροϊκανους", ενω τα σημεία αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν σύντομα.

Η αδυναμία που εντόπισαν οι εκπρόσωποι της τροϊκας αφορά την επιστροφή (rebate) ποσού επί του τζίρου των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς είναι σήμερα στο 2,8% αντί του 4,5% όπως περίμενε το υπουργείο. Ο υπουργός παραδέχτηκε οτι γι΄αυτο υπάρχει και μερίδιο ευθύνης του υπουργείου.

Παράλληλα, την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων για Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, θα εισηγηθεί την άλλη εβδομάδα ο υπουργός, ενω για το θέμα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, που δηλώνουν αντίθετοι με την εφαρμογή του ωραρίου.


    Στην κορυφή