ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) προχώρησε πρόσφατα σε εκτίμηση κινδύνου για το εξασθενές χρώμιο, στα πλαίσια της ενδεχόμενης αναγκαιότητας για λήψη μέτρων, όπως η θέσπιση νέων ορίων στα τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Πρόβλημα καταγράφεται στις βρεφικές τροφές. Με βάση τα σημερινά αυξημένα επίπεδα έκθεσης σε εξασθενές χρώμιο Cr(VI), προέρχονται από την κατανάλωση όλων των ειδών πόσιμου νερού ή εμφιαλωμένου νερού από βρέφη, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που χρησιμοποιείται στα βρεφικά γάλατα για την παρασκευή τους. Στη μελέτη γίνεται η παραδοχή ότι το περισσότερο χρώμιο στα τρόφιμα δεν βρίσκεται στη μορφή του εξασθενούς, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη περιπτώσεις νοθείας (π.χ. ανακαλύφθηκε περίπτωση νοθείας κουρκουμά στις ΗΠΑ με εξασθενή μόλυβδο για εντονότερο χρώμα), όπου το χρώμιο παραμένει στη μορφή του εξασθενούς και μέσα στο τρόφιμο.

Η EFSA συνέστησε την παραγωγή των δεδομένων με τη χρήση ευαίσθητων αναλυτικών μεθοδολογιών που μετρούν συγκεκριμένα το περιεχόμενο του τρισθενούς Cr(III) και εξασθενούς χρωμίου Cr(VI) σε τρόφιμα και πόσιμο νερό σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για μια ακόμη φορά καταδεικνύεται η ασφάλεια του μητρικού θηλασμού που δεν εκθέτει σε κίνδυνο τα βρέφη με το εξασθενές χρώμιο του πόσιμου νερού που χρησιμοποιείται στις βρεφικές τροφές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους καταναλωτές και πολύ περισσότερο τα βρέφη, που κινδυνεύουν από την έκθεσή τους στο εξασθενές χρώμιο».

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει:

1. Να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες και ειδικά εκείνους που χρησιμοποιούν βρεφικές τροφές, ώστε να λαμβάνουν ειδικά μέτρα για το νερό που χρησιμοποιούν.

2. Να προτείνουν κατάλογο εμφιαλωμένων/πόσιμων νερών χωρίς εξασθενές χρώμιο, που θα προορίζονται για βρέφη.

3. Να προχωρήσουν στο συντονισμό συλλογής δεδομένων για το εξασθενές χρώμιο και μέσα στα τρόφιμα, ώστε να μπορέσει η EFSA να ολοκληρώσει την εκτίμηση κινδύνου.

4. Να διερευνήσουν την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στα έντονα χρωματισμένα κίτρινα μπαχαρικά.


    Στην κορυφή