Καταρράκτης


Η παρουσία καταρράκτη μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας στην οδήγηση, στην τηλεόραση, στην ανάγνωση, στο γράψιμο ακόμα και στο μαγείρεμα.

Καθώς κάθε άνθρωπος γερνά, ο φακός του ματιού που βοηθά στην εστίαση του φωτός, σταδιακά θαμπώνει και γίνεται κιτρινωπός. Το θάμπωμα αυτό, που λέγεται καταρράκτης, εξελίσσεται σταδιακά από τα σαράντα χρόνια και στην αρχή μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Με το πέρασμα του χρόνου όμως τα άτομα τρίτης ηλικίας μπορεί να παραπονεθούν επειδή: η όραση μπορεί να γίνει πιο ασαφής, τα χρώματα μπορεί να μην φαίνονται τόσο ζωηρά, φαινόμενα που μπορεί να παρατηρηθούν τόσο στο έντονο ηλιακό φως, όσο και τη νύχτα.

Πως αντιμετωπίζεται

Στα πρώιμα στάδια του καταρράκτη τα γυαλιά μπορεί να βοηθήσουν το άτομο να δει καλύτερα. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι ο καταρράκτης δεν μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα. Η χειρουργική επέμβαση παραμένει ακόμη η μόνη θεραπευτική επιλογή. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές και αξιόπιστες επεμβάσεις. Κατά την επέμβαση ο θαμπός φακός αφαιρείται με την χρήση «κρύας φακοθρυψίας» και αντικαθίσταται με ένα διαυγή μόνιμο τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό. Η βελτίωση στην όραση παρατηρείται σύντομα μετά την επέμβαση, ενώ μετά την πλήρη ανάρρωση, ο γιατρός ελέγχει αν θα παραμείνει ίδια η συνταγή των γυαλιών ή εάν απαιτείται καινούργια.

Σήμερα η τεχνική της επέμβασης μέσα από μικροσκοπική τομή βοηθά μια ήδη χρήσιμη επέμβαση να γίνει ακόμα καλύτερη. (Η επιστημονική μας ομάδα ήταν η πρώτη στον κόσμο που ολοκλήρωσε την επέμβαση με τομή μικρότερη από 2 χιλιοστά!). Η τεχνική με την τωρινή της μορφή, στην οποία χρησιμοποιείται ένα μικροσκοπικό νυστέρι, συνήθως διαμέτρου 2,7 με 3 χιλιοστών και τη χρήση φακοθρυψίας (υπερήχων) για την αποσυναρμολόγηση και αφαίρεση του φακού του ματιού, είναι εξαιρετικά ασφαλής.

Σήμερα υπάρχουν νέες επιλογές ενδοφακών που ανάλογα την περίπτωση προσφέρουν διόρθωση αστιγματισμού ή πρεσβυωπίας! Η τεχνική της μικροσκοπικής τομής καθιστά τη διαδικασία προτιμότερη γιατί:

• η διάρκεια και ανάρρωση της εγχείρισης είναι μικρότερη (10 περίπου λεπτά).
• η επέμβαση είναι ουσιαστικά ανώδυνη, χωρίς βελόνες, ράμματα ή καλύμματα ματιού.
• η τομή αυτοεπουλώνεται πιο γρήγορα, αφού δεν απαιτεί ράμματα

Η επιστημονική μας ομάδα έχει αρχίσει την εφαρμογή της συναρπαστικής τεχνολογίας femtosecond laser για την πιο ασφαλή διεξαγωγή της επέμβασης!

Μία Νέα Κατηγορία Επεμβάσεων Καταρράκτη

Μία καθοριστική προσθήκη στη χειρουργική του καταρράκτη, το “LenSx Laser” επισημαίνει την εισαγωγή της Διαθλαστικής Χειρουργικής Καταρράκτη με Laser. Το LenSx είναι ένα απόλυτα ολοκληρωμένο, απεικονιστικά καθοδηγούμενο femtosecond laser που σχεδι Το LenSx Laser είναι σχεδιασμένο ώστε να φέρει ένα νέο επίπεδο ακρίβειας και  επαναλειψημότητας στη διαθλαστική χειρουργική καταρράκτη.άστηκε ειδικά για διαθλαστική επέμβαση καταρράκτη.

Παρέχει ένα νέο επίπεδο ακρίβειας και επαναλειψημότητα στις οφθαλμολογικές χειρουργικές επεμβάσεις. Τα επιπλέον βήματα που εκτελούνται από το LenSx Laser για την ευθυγράμμιση των τομών στο περιφάκιο και στον κερατοειδή, σε τρεις διαστάσεις, βελτιστοποιούν την ευθυγράμμιση της καψουλοτομής και των τομών στον κερατοειδή.

Επιτυγχάνει Ακρίβεια Laser
Οι πρώτοι χρήστες χειρουργοί του συστήματος, αναφέρουν ότι όσο ακριβείς κι αν έμοιαζαν να είναι οι χειροκίνητες επεμβάσεις τους στο παρελθόν, παρατηρούν μετρήσιμες βελτιώσεις όταν χρησιμοποιούν το LenSx Laser.

Διαδικασία

Η χρήση του LenSx Laser καταργεί την χρήση νυστεριού. Οι μικροσκοπικές τομές στον κερατοειδή γίνονται πια με laser χωρίς νυστέρι, όπως και η προπαρασκευή της καψουλόρηξης, ένα βήμα σημαντικό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή με το χέρι και σίγουρα εξαρτάται από τη σημαντική εμπειρία του χειρουργού, καθώς και η αποσυναρμολόγηση του φακού με laser.

Η ομάδα μας έχει δουλέψει με τεχνολογίες Femtosecond laser τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει πρωτοστατήσει στην εξέλιξη σημαντικών εφαρμογών αυτής της τεχνολογίας και είναι από τις πρώτες στον κόσμο που εφαρμόζει αυτήν την πολύ εξελιγμένη τεχνική και στους ‘Ελληνες. Πιστεύουμε ότι αυτό θα φέρει την πιο συχνή επέμβαση στον άνθρωπο σε ένα άλλο επίπεδο, με μεγαλύτερη ακρίβεια, μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύτερα αποτελέσματα.

Μία Πλατφόρμα για Ακριβείς Επεμβάσεις Καταρράκτη

Η ακρίβεια του LenSx Laser δοκιμάστηκε σε μία σειρά πρόσφατων κλινικών μελετών. Ο ιατρός Zoltan Z. Nagy, από το Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης, αξιολόγησε την ικανότητα του συστήματος να διενεργεί πρόσθιες καψουλοτομές, φακοθρυψία, και να δημιουργεί αυτοεπουλώμενες τομές στον Δευτερεύουσες επεμβάσεις καταρράκτηκερατοειδή.

Ο Δρ. Nagy περιέγραψε αυξημένη χειρουργική ακρίβεια και επαναλειψημότητα:

• Όλες οι πρόσθιες καψουλοτομές που δημιουργήθηκαν με το LenSx Laser ήταν κεντραρισμένες με ακρίβεια και πέτυχαν την επιθυμητή διάμετρο, χωρίς να παρατηρηθούν ακτινωτές ρωγμές ή ανεπιθύμητες ενέργειες.
• Οι τομές κερατοειδούς που δημιουργήθηκαν με το LenSx Laser είχαν υψηλή επαναλειψημότητα, με ακριβείς διαστάσεις και γεωμετρία.
• Στην ίδια μελέτη, μόνο 10% των χειροκίνητα διενεργηθέντων καψουλορήξεων πέτυχαν παρόμοια ακρίβεια διαμέτρου +/-0.25 mm. Αυτά τα αποτελέσματα περιγράφονται στο παρακάτω διάγραμμα.


Το LenSx Laser χρησιμοποιεί εστιασμένους παλμούς femtosecond laser για να δημιουργήσει τομές στην κάψουλα του φακού, στον υαλοειδή φακό και στον κερατοειδή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα επεμβάσεις που είναι προσαρμοσμένες στις προδιαγραφές σας και που παρέχουν αξιοσημείωτο βαθμό ακρίβειας.



Ο ενδοφθάλμιος φακός που τοποθετείται κατά την επέμβαση καταρράκτη κανονικά διαρκεί για όλη τη ζωή και δεν απαιτεί συντήρηση ή αντικατάσταση. Μερικές φορές, όμως, μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση, η όραση μπορεί να ξαναγίνει θολερή. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για τον δευτερεύοντα καταρράκτη ή μετακαταρράκτη, που προκαλείται επειδή το φυσικό περιφάκιο που στηρίζει τον νέο φακό έχει γίνει θαμπό. Μπορεί όμως να θεραπευθεί γρήγορα και ανώδυνα με laser.

Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Xειρουργός- Oφθαλμίατρος.
Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Παν/μιο Νέας Υόρκης



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή