Κατανάλωση ζάχαρης: Ποια η σχέση με τη χοληστερόλη;


Για πολλά χρόνια οι ειδικοί έλεγαν ότι για να μειώσει κανείς τη χοληστερόλη (χοληστερίνη) του αίματος και τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο που αυτή συνεπάγεται, πρέπει να ελαττώσει την κατανάλωση των κορεσμένων λιπών που προέρχονται από τα ζώα. Επίσης, οι ειδικοί συνεχώς τόνιζαν ότι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με πολλά νοσήματα, όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, που οδηγούν στην εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Για πρώτη φορά, όμως, είδε το φως της δημοσιότητας μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Εμορι στην Ατλάντα, η οποία διαπίστωσε ότι στους ενήλικες υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και της χοληστερόλης του αίματος. Οι ερευνητές μέτρησαν την κατανάλωση ζάχαρης και τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος σε περίπου 6.000 ενήλικα άτομα. Στην κατανάλωση ζάχαρης περιέλαβαν τη λευκή ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, τη φρουκτόζη, το σιρόπι, το μέλι, τη μελάσα ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό, το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και τα ποτά. Από τις μετρήσεις εξαιρέθηκε η ζάχαρη των φρούτων, των 100% φυσικών χυμών και ακατέργαστων γενικά τροφών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα που συμπεριελήφθησαν σ' αυτήν κατανάλωναν κατά μέσο όρο 21,4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης την ημέρα. Δηλαδή, περισσότερες από 320 θερμίδες την ημέρα προέρχονταν από την κατανάλωση οποιασδήποτε μορφής ζάχαρης. Επιπλέον, το 16% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνονταν ημερησίως προέρχονταν από τη ζάχαρη. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης είχαν αυξημένη πιθανότητα να έχουν χαμηλότερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει γενικά να περιοριστεί η κατανάλωση τροφών και γλυκών που έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αν και μέχρι σήμερα η έμφαση δινόταν στη χαμηλή κατανάλωση λιπαρών τροφών, οι μελέτες δείχνουν ότι και η ζάχαρη πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συστήνει οι γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερες από 100 θερμίδες ή αλλιώς 6½ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Αντίστοιχα, οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 150 θερμίδες ή 9½ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα.

Ολο και περισσότερα στοιχεία έρχονται καθημερινά για να ενισχύσουν τις παραπάνω οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη μείωσης της προσλαμβανόμενης ζάχαρης. Οι διαιτολόγοι δίνουν μερικές συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να μειώσει τη ζάχαρη που καταναλώνει:

* Αποφυγή κατανάλωσης γλυκών ποτών που περιέχουν ζάχαρη, φρουκτόζη, σιρόπι ή άλλα υψηλής θερμιδικής αξίας γλυκαντικά.

* Περιορισμός των χυμών από φρούτα σε ένα ποτήρι την ημέρα.

* Περιορισμός της ζάχαρης, της φρουκτόζης και των γλυκαντικών, ακόμα και του μελιού, στα φαγητά και τα γλυκά.

* Δεν είναι απαραίτητος ο περιορισμός της κατανάλωσης φυσικών σακχάρων που βρίσκονται στα φρούτα, το γάλα και το απλό γιαούρτι.


Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


    Στην κορυφή