Καινούριες θεραπείες για την ψωρίαση


Παγκόσμια Μέρα κατά της Ψωρίασης 29 Οκτωβρίου

Οι επώνυμοι ασθενείς μοιράζονται το πρόβλημά τους σε μια φωτογραφική έκθεση (μέχρι 29/10 στο νοσοκομείο Α.Συγγρός), ενώ οι χιλιάδες άγνωστοι που υποφέρουν σιωπηλά από την ψωρίαση γνωστοποιούν πια το θέμα τους μέσα από φωτογραφίες που ανεβάζουν στο instagram.

Σκοπός; Να εξοικειώσουν το κοινό με κάτι που δεν είναι μεταδοτικό.

«Η ψωρίαση εμφανίζεται στο δέρμα με τη μορφή κόκκινων πλακών και μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό, αποφολίδωση και πόνο. Δεν είναι μεταδοτική αλλά δημιουργεί τεράστιο ψυχολογικό βάρος στους ασθενείς γιατί εμφανίζεται με υφέσεις και εξάρσεις σε σημεία όπως οι παλάμες, τα γόνατα, οι αγκώνες, αλλά και τα νύχια, τα γεννητικά όργανα και το τριχωτό της κεφαλής» . Το αυτοάνοσο νόσημα έχει διάφορες μορφές.

Τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας

Το νέο φάρμακο: Πρόσφατα εγκρίθηκε η ουσία σεκουκινουμάμπη που παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μέτριες και σοβαρές μορφές ψωρίασης σε παλάμες, πέλματα και νύχια. Προς το παρόν το φάρμακο φαίνεται πιο δραστικό από τα υπόλοιπα για αυτό το είδος της ψωρίασης.
Φυσικά στην φαρέτρα μας υπάρχουν και άλλοι βιολογικοί παράγοντες όπως τα infliximab, adalimumab, etanercept, ustekinumab.

Η φωτοθεραπεία: Η φωτοθεραπεία με ειδική λάμπα γίνεται ελεγχόμενα από τον ειδικό και μειώνει τη φλεγμονή. Από την άλλη, η πιο σύγχρονη αποτελεσματική μη φαρμακευτική θεραπεία για την ψωρίαση στις παλάμες και τα πέλματα που ολοκληρώνεται μέσα σε λιγότερες συνεδρίες γίνεται με το laser excimer. Γενικά, η φωτοθεραπεία εφαρμόζεται συνδυαστικά με κατάλληλη τοπική αγωγή.

Η τοπική αγωγή: Οι κρέμες που θεωρούνται κατάλληλες στην ήπια ψωρίαση είναι εκείνες με ενυδατικούς (π.χ ουρία) και κερατολυτικούς παράγοντες (π.χ. σαλικυλικό οξύ) που προετοιμάζουν το δέρμα να δεχτεί την τοπική αγωγή. Η τελευταία βασίζεται κυρίως σε τοπικά κορτικοστεροειδή. Προσοχή γιατί ορισμένα από αυτά προκαλούν ατροφία σε χρόνια χρήση.

Αγωγή από το στόμα: Η συστηματική αγωγή χορηγείται κυρίως σε περιπτώσεις που οι βλάβες εκτείνονται σε επιφάνεια άνω του 10% του σώματος. Περιλαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Ιαματικά λουτρά: Το μπάνιο σε ιαματικά λουτρά πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία ωφελεί το δέρμα που πάσχει. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε λουόμενους με ψωρίαση στη Νεκρά Θάλασσα, η βελτίωση ήταν της τάξης του 43%.

Τρόπος ζωής: Διαχειριστείτε το στρες και υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει την έξαρση της ψωρίασης.

Δρ Αμαλία Τσιατούρα
Δερματολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή