ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΔ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΩΝ

Από το 2011, οπότε ψηφίστηκε ο Ν. 4025/2011, αναμένουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας έπρεπε να εκδοθεί μέσα σε έξι μήνες. Πλην όμως, με προτροπή του Αντιπροέδρου του ΚΕΣΥ κ. Γ. Δατσέρη το Συμβούλιο κωλυσιεργεί εσκεμμένα να γνωμοδοτήσει.
Το σχετικό άρθρο όπως κατατέθηκε στο Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) από το Υπουργείο Υγείας είναι απολύτως σύννομο και σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ωστόσο, συναντά για πολλοστή φορά εμπόδια από τον ίδιο άνθρωπο και τους πέριξ αυτού. Καταγγέλλουμε την πρακτική του συγκεκριμένου παράγοντα, ο οποίος παρουσιάζεται όχι μόνο ως Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ, αλλά και ως σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για θέματα Υγείας.
Το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας ζητεί να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ό,τι εφαρμόζεται εδώ και 30 χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσια Υγείας υπολογίζει ότι τα οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ από τη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, ανέρχονται σε 225 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Είναι ώρα οι κ.κ. Βουλευτές να αναρωτηθούν και να ζητήσουν εξηγήσεις γιατί η χώρα δεν εκσυγχρονίζεται επιτέλους σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και επιστημονικά δεδομένα προς όφελος των ασθενών, του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και του ιατρικού τουρισμού. Κι αυτό, την ώρα που η Ελλάδα έχει, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη να εξοικονομήσει δαπάνες και να βαδίσει με άξονα την ανάπτυξη και την πρόοδο. Ποιοί και γιατί αντιδρούν; Ζητάμε την προσωπική παρέμβαση του κ. Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.
Οι οφθαλμίατροι και οι γιατροί στο σύνολό τους, έχοντας στο πλευρό τους όλες τις Ευρωπαϊκές Οφθαλμολογικές Ενώσεις, θα παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν σε συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί να δοθεί στις Βρυξέλλες, διότι οι κακές πρακτικές ορισμένων δεν μπορούν να στέκονται συνεχώς εμπόδιο στην ανάπτυξη σύγχρονων δομών υγείας, όταν μάλιστα αυτές είναι αποδεδειγμένα προς το συμφέρον των ασθενών και της χώρας. Είναι άραγε πιο ισχυρά τα οικονομικά συμφέροντα από την πολιτική βούληση;» καταλήγει η ανακοίνωση.