ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ


To αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι εντόπισε ένα κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων στην Καλιφόρνια (δυτικές ΗΠΑ) διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές για τα ασφαλή, υγιή βοοειδή των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Γεωργίας "επιβεβαίωσε το τέταρτο κρούσμα στη χώρα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ESB) σε μια γαλακτοφόρα αγελάδα στην κεντρική Καλιφόρνια", ανακοίνωσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το ζώο δεν εκτρεφόταν για την παραγωγή κρέατος. "Ουδέποτε η αγελάδα δεν παρουσίασε κίνδυνο για τη διατροφική αλυσίδα ή τη δημόσια υγεία". "Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών δεν μεταδίδεται από το γάλα", υπογραμμίζει το υπουργείο.

"Οι μηχανισμοί μας για την πρόληψη της νόσου έχουν τεθεί σε λειτουργία".Το υπουργείο Γεωργίας "εμπιστεύεται τα υγιή βοοειδή στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο".

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές αμερικανικού βόειου κρέατος ανέρχονται σε 353 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, με το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να είναι οι μεγαλύτερες αγορές για τις εξαγωγές αυτές. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι διαθέτουν 90,8 εκατομμύρια κεφάλια βοοειδών, τα οποία αποτελούν κεφαλαιώδες μέρος της οικονομικής δραστηριότητας ορισμένων Πολιτειών όπως το Τέξας (νότιες ΗΠΑ), η Νεμπράσκα και το Κάνσας (κεντρικές), η Καλιφόρνια.

Καταστήματα της Νότιας Κορέας αποσύρουν το αμερικανικό κρέας

Δύο μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν σήμερα πως σταματούν την πώληση βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ μετά το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια.

Οι όμιλοι Lotte Mart (95 σημεία πώλησης) και Home Plus, θυγατρική της βρετανικής Tesco, αποφάσισαν να αποσύρουν προσωρινά όλες τις ποσότητες αμερικανικού βοδινού από τα καταστήματά τους. "Από σήμερα Τετάρτη αναστείλαμε την πώληση όλων των βοδινών που προέρχονται από τις ΗΠΑ, ανταποκρινόμενοι στην ανησυχία των πελατών μας", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Lotte Mart.

Η Νότια Κορέα θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, όταν θα έχει πληρέστερη ενημέρωση, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας, προσθέτοντας πως το κρούσμα δεν αφορά άμεσα το βοδινό κρέας που πρόκειται να εισαχθεί στη χώρα.

"Αν κριθεί αναγκαίο, μπορούμε να ενισχύσουμε τις επιθεωρήσεις και τις διαδικασίες καραντίνας ή να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές", τόνισε αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες, η Νότια Κορέα εισάγει βοδινό κρέας από ζώα ηλικίας μικρότερης των 30 μηνών. Η Νότια Κορέα εισήγαγε 107.000 τόνους αμερικανικού βοδινού το 2011--το 37% των συνολικών εισαγωγών κρέατος.

Πηγή Alpha TV


    Στην κορυφή