ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ


Eνα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη ενός εμβολίου για όλα τα στελέχη της γρίπης έκαναν οι επιστήμονες, ανακαλύπτοντας ένα νέο αντίσωμα που θα μπορεί να επιτίθεται στους ιούς κάθε χρόνο καθιστώντας έτσι άχρηστο τον ετήσιο εμβολιασμό.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές από την Καλιφόρνια και την Ολλανδία, το νέο αντίσωμα θα λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα άλλο αντίσωμα που ανακάλυψαν πριν από δύο χρόνια. Το εμβόλιο που θα δημιουργηθεί θα εμποδίζει τη μετάδοση του ιού, αλλά και την εξουδετέρωσή του σε όσους το έχουν ήδη κολλήσει.

Ο επικεφαλής καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Iαν Γουίλσον από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Σριπς στην Καλιφόρνια εξήγησε ότι ένα εμβόλιο που θα συνδυάζει τα δύο αντισώματα «θα μπορούσε να προστατέψει τους ανθρώπους από τους περισσότερους ιούς γρίπης».

Αρχικά όμως, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ξεχωριστές δοκιμές των δύο αντισωμάτων για να επιβεβαιωθεί η δράση τους. Οταν ολοκληρωθούν αυτές, τότε θα ξεκινήσει η δημιουργία ενός συνδυαστικού εμβολίου, το οποίο θα δρα όχι μόνο ως προφύλαξη, αλλά και ως θεραπεία άμεσης δράσης σε περίπτωση ιού επιδημίας ή πανδημίας, όπως αυτού του 2009.

«Ο απώτερος στόχος είναι ένα ενεργό εμβόλιο που θα προκαλεί ισχυρή και μακροπρόθεσμη απάντηση των αντισωμάτων απέναντι στους ιούς της γρίπης, όμως η ανάπτυξή του θα αποτελέσει πρόκληση», τόνισε ο καθηγητής Γουίλσον.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή