ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
02/11/2015

«Η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει χτυπήσει κόκκινο. Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στο ευρύτερο κοινό, αυτά τα οποία πρέπει να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Οι προτάσεις μας στη συνέχεια θα τεθούν με αναλυτικό υπόμνημα μας στην 5η Υ.Πε., στην κεντρική πολιτική ηγεσία και θα συμπεριλαμβάνουν τα άμεσα και επιτακτικά αιτήματα των εργαζομένων του Π.Γ.Ν.Λ., που πρέπει να επιλυθούν». Τα παραπάνω καταγγέλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και προσθέτει:

«Ιδιαίτερη επιδίωξή του Σωματείου, είναι να περιγραφθεί και να κατανοηθεί απ’ όλους η δραματική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, στον χώρο της περίθαλψης και ειδικότερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Είναι αλήθεια, πως μέσα από τον αγώνα όλων των εργαζομένων καταφέραμε να διατηρήσουμε δομές και υπηρεσίες ανοιχτές με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Η κατάσταση όμως αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ήδη στο Πανεπιστημιακό, που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μεριά της χώρας, έχει από καιρού ξεπεραστεί το ασφαλές επίπεδο παροχής εργασίας. Η επικινδυνότητα έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σ’ όλες τις Υπηρεσίες και σ’ όλες τις βαθμίδες των υπαλλήλων. Κι αυτό συμβαίνει χρόνια. Το Νοσοκομείο βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλείας σ’ όλες σχεδόν τις Υπηρεσίες του.

Συγκεκριμένα στην Νοσηλευτική Υπηρεσία υπάρχουν συνολικά 142 κενές θέσεις, στην Διοικητική Υπηρεσία 38 κενές θέσεις, στην Τεχνική Υπηρεσία 6 κενές θέσεις και τέλος στην Ιατρική Υπηρεσία οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 90. Αν προστεθούν σ’ αυτά τα κενά και οι μακροχρόνιες άδειες υπαλλήλων οι οποίες, είναι σε μέσο όρο καθημερινά τα 80 περίπου άτομα, γίνεται εύκολα αντιληπτό η τραγική κατάσταση συνθηκών που επικρατεί. Τα νούμερα αυτά έχουν να κάνουν με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, που τον Απρίλιο του 2012 κατακερματίστηκε στο βωμό των μνημονίων μη λαμβάνοντας υπόψιν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για παροχή εξειδικευμένων και ποιοτικών υπηρεσιών. Όλο αυτό είναι απόρροια της συνεχιζόμενης παραμέλησης του Ε.Σ.Υ από την πολιτεία.

Οι μνημονιακές πολιτικές επιδείνωσαν τις συνθήκες παροχής των πολύτιμων υπηρεσιών μας προς στους χρήστες υγείας. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες και προσωπικό κόστος της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, διατηρούνται ακόμη σε υψηλό επίπεδο οι παρεχόμενες υπηρεσίες» καταλήγει η ανακοίνωση.
    Στην κορυφή