ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΙΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ 10 ΕΥΡΩ


Περισσότεροι από 40 Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων και Φορέων από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε μια πολύωρη συγκέντρωση ανοιχτού διαλόγου, που διεξήχθη με πρωτοβουλία του ΔΣ του Ι.Σ.Α. και σε συνεργασία με τον Ι.Σ.Θ. και το Ι.Σ.Π.

Επιβεβλημένη έκρινε ο Ι.Σ.Α. την συγκέντρωση αυτή ανοιχτού διαλόγου για τον επαναπροσδιορισμό των στοχεύσεων του ιατρικού κόσμου απέναντι στα μέτρα της πολιτικής ηγεσίας των ΥΥΚΑ και ΥΕΚΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α., Γ. Πατούλης ενημέρωσε τους Προέδρους και τους εκπροσώπους των Φορέων για τα πορίσματα της Συνάντησης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για ελεύθερη συνταγογράφηση σε όλους του γιατρούς, μέτρο που κερδίζεται μετά από μακροχρόνιο αγώνα του Ι.Σ.Α. και των λοιπών συλλόγων ενάντια στην προ μηνός Κοινή Υπουργική Απόφαση που δεν έδινε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλους.

Την αντίθεσή τους στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 16/12/2011 (ΦΕΚ 262/16/12/2011) που ορίζει 10€ την επίσκεψη με πλαφόν 200 επισκέψεις τον μήνα δήλωσε ξεκάθαρα ο Ι.Σ.Α. και σύσσωμοι όλοι οι Σύλλογοι και Φορείς, ενώ ζήτησαν διευκρινίσεις για τον προσδιορισμό και την κοστολόγηση των παρακλινικών και εργαστηριακών ιατρικών πράξεων πέραν της επίσκεψης. Μετέωρο μένει το πλαίσιο ενσωμάτωσης των ανωτέρω πράξεων που αφορά εργαστηριακές και παρακλινικές πράξεις των κλινικών γιατρών, ενώ οι εργαστηριακοί γιατροί δηλώνουν ότι ήδη έχουν κλείσει περισσότερα από 140 εργαστήρια γιατί οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δε δύναται πλέον να συνεχίζουν να είναι ΧΟΡΗΓΟΙ του κράτους. Όσον αφορά στις διατάξεις του Ν.3919/2011 η θέση του Ι.Σ.Α. είναι ξεκάθαρη στη συμμετοχή Γιατρών στις Εταιρείες με το 51%.

Ακολούθησε ανοιχτός διάλογος και σημαντικές τοποθετήσεις Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα και προτάσεις για τα καίρια προβλήματα που ανακύπτουν από τα Μέτρα της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΥΚΑ σε γιατρούς και ασφαλισμένους.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α., Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στις δράσεις της Επιτροπής Πολιτικής της Υγείας του Ι.Σ.Α., καθώς και στον αγώνα της Επιτροπής Νέων Γιατρών και Ειδικευόμενων για την κινητοποίηση όλων των νέων γιατρών στην έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση αναφορικά με την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις Ιατρικές Ειδικότητες.

Τόνισε τις δράσεις του Ι.Σ.Α. που στηρίζουν τους Νέους Συναδέλφους σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στην κατάληψη του αμφιθεάτρου του ΥΥΚΑ στα πλαίσια διαμαρτυρίας για την απόσυρση του Νομοσχεδίου, καθώς και στις δύο προσφυγές του Ι.Σ.Α. προς το ΣτΕ για τη δυνατότητα όλων των νέων γιατρών σύναψης συμβάσεων με Ασφαλιστικά Ταμεία και τη δυνατότητα καθολικής συνταγογράφησης. Επίσης, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. έκανε αναφορά στην απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. προς τον Υπουργό Οικονομικών για συμψηφισμό των εισφορών με τα δεδουλευμένα τόσο στον ΟΠΑΔ όσο και στο ΤΣΑΥ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης εκδόθηκε από την ολομέλεια το ακόλουθο ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ 18.12.20111

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΣΤΟΝ Ι.Σ.Α.

Καταγγέλλουμε τις παλαιοκομματικής τακτικής μεθοδεύσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ευρισκόμενα σε αδιέξοδο με ευθύνη τους, με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της 16/12/2011 Φ.Ε.Κ.262, επιχειρούν να εγκλωβίσουν τον ιατρικό κόσμο, καλώντας να γίνει «Δηλωσίας», προκειμένου να επιβιώσει ο θνησιγενής Ε.Ο.Π.Υ,Υ. υποβαθμίζοντας την Περίθαλψη των ασφαλισμένων πολιτών.

Καλούμε τους ΄Ελληνες Γιατρούς αν θέλουν να υπάρξει αύριο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη γίνουν συνένοχοι στην επιχείρηση ισοπέδωσης της Λαϊκής Υγείας και εξαθλίωσης του ΄Ελληνα γιατρού, γιατί αυτό επιβάλλει η επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια των Λειτουργών της Υγείας.

Ενωμένοι καλούμεθα καθολικά να δώσουμε την απάντηση, αρνούμενοι Πανελλαδικά να υποβάλλουμε εντός 10ημέρου δήλωση, ότι για τη μεταβατική περίοδο ώσπου να σταθεί στα πόδια του ο παραπαίων Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα συνεχίσουμε να δεχόμεθα ασθενείς με αμοιβή μικτή 10 ευρώ ανά επίσκεψη.

Μόνη ορθόδοξη λύση και πάγια θέση μας, η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με αξιοπρεπή αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

Ας μη μας διαφεύγει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στις εξευτελιστικές ιατρικές αμοιβές. Εν μια νυκτί η απλή επίσκεψη (20 ευρώ)υποτιμάται κάτω του 50%, διότι συμπεριλαμβάνονται στην τιμή που δίδεται και κάποιες παρακλινικές εξετάσεις.

Η ιατρική επίσκεψη επανέρχεται στο επίπεδο του 1993 (6,48 ευρώ) αφού σ’ αυτή δεν συμπεριλαμβάνονταν παρακλινικές εξετάσεις π.χ. ηλεκτροκαρδιογράφημα, τονομετρήσεις, ρινοσκοπήσεις κ.λπ. που συμπεριλαμβάνονται στη σημερινή. Επομένως αν το αποδεχτούμε, νομοτελειακά υποβαθμίζουμε τη ιατρική επίσκεψη και πράξη.

Για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί κόκκινη γραμμή, ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς.

Ομοίως είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παράδοση της άσκησης της ιατρικής στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στους εργολάβους της ιατρικής εργασίας.

Δεν υπάρχει καμία χρηματοοικονομική μελέτη για την εφαρμογή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Απαξιώνει τις ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις με αιμοληπτήρια και άλλα μέτρα που δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στην αναγκαιότητα της ύπαρξης των εργαστηρίων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τιμές από το 1991 και παρά το γεγονός ότι έχουμε δικαιωθεί από το ΣτΕ για ανακοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων.

Είμαστε υπέρ του ενιαίου Φορέα Υγείας μέχρις όμως να δοθεί η δυνατότητα διαλεύκανσης των Νομοθετικών ρυθμίσεων εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ (Π.Δ., Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων), πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή του και να συνεχιστεί η λειτουργία των Κλάδων Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων

Δεν πρόκειται πλέον να ανεχθούμε την πρακτική της Κυβέρνησης του «Αποφασίζουμε και Διατάζουμε», ερήμην των Ιατρικών Συλλόγων και των Κοινωνικών Εταίρων και θα μας βρουν απέναντι στον κοινό αγώνα για ανατροπή της ασκούμενης αντιλαϊκής και ανθυγιεινής πολιτικής, δίπλα και μαζί με το Λαό.    Στην κορυφή