ΚΑΤΑ 50% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ


Τα τελευταία 13 χρόνια το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών στην Ελλάδα αυξήθηκε περίπου 30% και το ποσοστό των παχύσαρκων πάνω από 50%, με αποτέλεσμα σήμερα περίπου 4 στα 10 Ελληνόπουλα να είναι πάνω από το φυσιολογικό βάρος. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακάκη οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας (απομάκρυνση από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής) αλλά και η απουσία σωματικής άσκησης είναι οι βασικές αιτίες του προβλήματος, αφού στη χώρα μας μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά ή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Τα στοιχεια για την διατροφή των παιδιών στη χώρα μας παρουσιασε ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κ. Χάρης Γεωργακάκης σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Η παρουσιασε εγινε στα πλαισια ενημερωτικης Ημεριδας ανοιχτής στο κοινό, με θέμα «Η ευεξία των παιδιών και των νέων στη σύγχρονη κοινωνία: διατροφή, άσκηση, ισορροπία» κατά την οποία ειδικοί από διάφορους τομείς ανέπτυξαν τις απόψεις τους καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα προβληματισμού γύρω από την ευεξία.

Η Ημεριδα πραγματοποιηθηκε στις 12 Μαϊου στο πλαισιο τετραημερων εκδηλώσεων με θεμα «τρέφομαι σωστά, κινούμαι συχνά, ζω ισορροπημένα – ζω απολαυστικά» που διοργάνωσε η Kraft Foods, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας (15 Μαΐου), σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

Ειδικότερα, την ημερίδα άνοιξε η Life Coach και συγγραφέας του βιβλίου «Ευτυχία Τώρα», Δρ. Άλκηστις Αγιωργίτη η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στην ευτυχία και τη «θετική» στάση και πώς αυτή μπορεί να γίνει πράξη στην καθημερινότητα. Όπως ανέφερε, η στάση μας απέναντι στη ζωή εξαρτάται από το πώς αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις (θετικές ή αρνητικές) ενώ όπως έχει αποδειχθεί η συμπεριφορά μας είναι μεταδοτική και επηρεάζει το περιβάλλον μας. Επομένως, κατέληξε η κα Αγιωργίτη, εμείς οι ίδιοι είμαστε συνυπεύθυνοι και όχι παθητικοί δέκτες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε.
Στη σημασία του αθλητισμού και γενικά της φυσικής δραστηριότητας για την ευεξία αναφέρθηκε η Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοίας κα Σοφία Μπεκατώρου. Κατά την ομιλία της επεσήμανε ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο υγεία αλλά και παιχνίδι και ότι προάγει τη συνεργασία, την ομαδικότητα, το συναγωνισμό και την υπευθυνότητα, αρετές που παρέχουν εφόδια στα παιδιά και τους νέους στη μετέπειτα πορεία τους στη ζωή και την κοινωνία. Παράλληλα, αναφερόμενη στην προσωπική της εμπειρία, κατέδειξε τη σημασία που έχει η υποστήριξη, ηθική και οικονομική, της οικογένειας στην επίτευξη υψηλών στόχων, όπως ο πρωταθλητισμός.
Τέλος, η Εκπαιδευτικός, Μουσειολόγος και Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου κα Ζαμπέλ Μουρατιάν αναφέρθηκε στη διαδικασία της μάθησης και στη σημασία που έχει η παρατήρηση και η βιωματική εμπειρία. Σύμφωνα με την κα Μουρατιάν, στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας η μάθηση πρέπει να είναι μια ενεργητική (σωματική και πνευματική) διαδικασία κατά την οποία τα παιδιά μαθαίνουν την αλήθεια και τον κόσμο εξερευνώντας και αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον τους και τα αντικείμενα. Και κατέληξε λέγοντας ότι αυτός είναι ο στόχος κάθε σύγχρονου εκπαιδευτικού θεσμού, όπως το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το τριήμερο Παρασκευή 13 - Κυριακή 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα στο Παιδικό Μουσείο, στην Πλάκα, όπου με αφετηρία το έκθεμα «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;» πάνω από 650 οικογένειες με τα παιδιά τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα προγράμματα: «Παίζω και… γυμνάζομαι», «Φτιάχνω το δικό μου σοκολατένιο ρόφημα», «Κινούμαι με τη μουσική των σχημάτων», ενώ μεγάλη απήχηση είχε στους γονείς αλλά και στα παιδιά η παρουσία του διατροφολόγου Χάρη Γεωργακάκη ο οποίος παρείχε πολύτιμες συμβουλές σχετικά με την διατροφή των μικρών επισκεπτών του Μουσείου.




    Στην κορυφή