ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων την Κάλυμνο 6-8 Ιουνίου 2014. Το συνέδριο παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Υγειονομικών από τα γύρω νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου τα Μέλη του ΔΣ της ΕΚΕ εξέτασαν δωρεάν τα παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών, προκειμένου να εγγραφούν στο δημοτικό ή να παρακολουθήσουν το μάθημα της φυσικής αγωγής. Επιπλέον προσφέρθηκε δωρεάν έλεγχος (screening) σε ενήλικες ανασφάλιστους.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν Καθηγητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας προσφέροντας καινούργιες γνώσεις και εμπειρίες στην Καρδιαγγειακή Επιστήμη. Το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου και η άψογη διοργάνωση εντυπωσίασε όλους τους συμμετέχοντες. Ομιλητές αναφέρθηκαν στον ύπουλο δολοφόνο –στεφανιαία νόσο- που ευθύνεται για 17.1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, λόγω των παραγόντων κινδύνου (παχυσαρκία, κάπνισμα, καθιστική ζωή, υψηλή πίεση κτλ).

Ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία της καλής διατροφής ακολουθώντας τη μεσογειακή δίαιτα. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε και εκπαίδευση μεσογειακής διατροφής/μοναστηριακής με προϊόντα της ελληνικής γης και θάλασσας από το Μοναχό Επιφάνειο.

Επίσης οργανώθηκαν στρόγγυλα τραπέζια επάνω στην αρτηριακή πίεση και τους άλλους παράγοντες κινδύνου. Σήμερα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι 1 στους τρεις ενήλικες πάσχει ή κινδυνεύει να νοσήσει από υπέρταση, το σημαντικότερο παράγοντα εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου και κύρια αιτία πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Από αυτούς οι τρεις στους δέκα ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση, ενώ οι επτά στους δέκα παρά την ακολουθούμενη αγωγή δεν την ελέγχουν επαρκώς. Ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στη διαδερμική αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, σε περιπτώσεις ανθεκτικής υπέρτασης παρά τη έντονη φαρμακευτική αγωγή.

Σημαντικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν από την εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στη χώρα στην αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη των αιμοδυναμικών εργαστηρίων στα νοσοκομεία και φυσικά η άμεση διακομιδή των ασθενών στο πλησιέστερο νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι αυτό του χρόνου από τη στιγμή της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι τη διακομιδή του ασθενή στο νοσοκομείο πάντα μέσω του ΕΚΑΒ.
    Στην κορυφή