ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΠΝΟΥ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
14/03/2019



Ο ύπνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία και το Γ.Ν. Παπαγεωργίου εφαρμόζει καινοτόμες τεχνικές για να βοηθήσει όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου, στον τομέα τόσο της διάγνωσης όσο και της θεραπείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, στις 15 Μαρτίου, υπενθυμίζεται ότι στο Νοσοκομείο λειτουργεί ειδικό Εργαστήριο Ύπνου, όπου διερευνώνται όσες διαταραχές σχετίζονται με τη λανθασμένη λειτουργία του ύπνου. Στη διάγνωση και αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου εμπλέκονται διάφορες ιατρικές ειδικότητες, με βασικές την Ωτορινολαρυγγολογία, που έχει στενή ενασχόληση με τις ρογχοπάθειες κατά τον ύπνο, που αφορούν κυρίως το ροχαλητό και τις αποφρακτικές άπνοιες/υπόπνοιες, και την Πνευμονολογία.

Στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, με τη συνεργασία ωτορινολαρυγγολόγων και πνευμονολόγων, αντιμετωπίζονται ακόμη και τα πιο δύσκολα περιστατικά, καθώς το Νοσοκομείο διακρίνεται ως το μοναδικό κέντρο στο βορειοελλαδικό χώρο εφαρμογής της διαγνωστικής ενδοσκόπησης υπό φαρμακευτικό ύπνο (DISE) καθώς και σε πανελλήνιο επίπεδο της χειρουργικής θεραπείας αποφρακτικών απνοιών ύπνου, με εμφύτευση νευροδιεγέρτη υπογλωσσίου νεύρου (Hypoglossalnerveneurostimulation).

Το Εργαστήριο Ύπνου βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Β’ ΩΡΛ Κλινική ΑΠΘ του Νοσοκομείου μας καθώς και με αντίστοιχα εργαστήρια στα νοσοκομείο Άγιος Παύλος και Γ. Παπανικολάου. «Η Β΄ ΩΡΛ Κλινική ΑΠΘ λειτουργεί από το 2010 ειδικό Ιατρείο Ρογχοπαθειών, δηλαδή ροχαλητού και υπνικής άπνοιας. Το ειδικό ιατρείο έχει σκοπό τη διερεύνηση των ρογχοπαθειών, όπως το ροχαλητό, το σύνδρομο αυξημένων αντιστάσεων ανώτερου αεραγωγού και το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Αυτό επιτυγχάνεται με την κλινική εξέταση, την ενδοσκόπηση, τις μετρήσεις βατότητας ρινός (ρινομανομετρία) και τη θεραπευτική προσέγγιση με συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους, όπου αυτό είναι δυνατό», αναφέρει ο υπεύθυνος του Ιατρείου Ρογχοπαθειών ωτορινολαρυγγολόγο Διευθυντής ΕΣΥ Άγγελος Χατζηαβραμίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρόποι θεραπείας ποικίλλουν. Σε ορισμένους ασθενείς αρκεί η ελάττωση του σωματικού βάρους, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και της νικοτίνης, η ελάττωση των βαρέων γευμάτων αργά το βράδυ, καθώς και των διαφόρων ηρεμιστικών, για να μειωθεί το ροχαλητό και να απαλλαγούν από τις άπνοιες.
Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά σε ασθενείς με βαριά αποφρακτική υπνική άπνοια, η αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου γίνεται με τη χρήση αναπνευστικών συσκευών με μάσκα προσώπου (nasal continuous positive air way pressure), κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μέσω της συσκευής, χορηγείται υγροποιημένος αέρας στις αναπνευστικές οδούς κατά τον βραδινό ύπνο, ο φάρυγγας παραμένει ανοικτός και έτσι αντιμετωπίζεται η άπνοια. Επίσης, στοματικές συσκευές που φέρονται από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου μεταθέτουν την κάτω γνάθο μερικά χιλιοστά μπροστά σε σχέση με την άνω γνάθο ώστε να εμποδίζουν τη στένωση ή απόφραξη του φάρυγγα κατά τον ύπνο.

    Στην κορυφή