Ιώσεις γάτας: Πώς διαδίδονται και πώς θεραπεύονται


Οι δύο ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού της γάτας, όπως τις είδαμε στο προηγούμενο, σπάνια παρατηρούνται σε ζώα που ζουν μεμονωμένα, συνήθως αφορούν εκτροφές, και κυρίως γάτες που ζουν ελεύθερες ή ημιελεύθερες. Η άρρωστη γάτα ή φορέας σκορπά με τις εκκρίσεις της τον ιό και μολύνονται οι υπόλοιπες. Έως και το 50% των ζώων που ζουν ελεύθερα ή ημιελεύθερα θεωρούνται φορείς των ιών.

Βαριά κλινική εικόνα από τις ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού παρουσιάζουν συνήθως τα νεαρά ζώα δύο έως και τεσσάρων μηνών και σπανιότερα τα ενήλικα, μη εμβολιασμένα ζώα. Από τα συμπτώματα κυριαρχεί το κοινώς λεγόμενο «μπούκωμα», τα ζώα παρουσιάζουν από απλή καταρροή και πταρμούς έως έντονο ρινικό έκκριμα, βήχα και δύσπνοια και συχνά σιελόρροια και δυσφαγία. Επίσης, παρατηρείται προσβολή των οφθαλμών, δακρύρροια, βλεφαρίτιδα και επιπεφυκίτιδα και συχνά τα ζώα δεν είναι σε θέση να ανοίξουν τα βλέφαρα.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση συνήθως συνυπάρχουν και η χλαμυδίωση ή η μυκοπλάσμωση, που μπορούν να προκαλέσουν πανοφθαλμίτιδα και καταστροφή του οφθαλμού. Ακόμη, η επιπλοκή από ψευδομονάδα δημιουργεί έλκη στον κερατοειδή, που μπορούν να οδηγήσουν σε πανοφθαλμίτιδα.

Η διάγνωση των ιώσεων βασίζεται στην κλινική εικόνα (πταρμός, ρινικό-οφθαλμικό έκκριμα, ανορεξία, ελκώδη στοματίτιδα). Για τον αποκλεισμό της συνύπαρξης με χλαμυδίωση εξετάζονται κυτταρολογικά παρασκευάσματα από τον οφθαλμό και γίνονται καλλιέργειες για την ταυτοποίηση δευτερογενών λοιμώξεων.

Για τις ατομικές περιπτώσεις, η θεραπευτική αγωγή είναι συνήθως αποτελεσματική και περιλαμβάνει την απελευθέρωση των αναπνευστικών οδών, την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και τη χορήγηση αντιβιοτικών, σε περιπτώσεις βακτηριακής επιπλοκής.

Σε ζώα κλειστών εκτροφών ή που διαβιούν ημιελεύθερα σε ομάδες, μόνο θεωρητικά είναι δυνατή η απαλλαγή τους από τις ιώσεις αυτές. Όσο για τη θεραπεία των φορέων, απαιτούνται μακροχρόνιες παρεμβάσεις. Συνοπτικά οι ιώσεις των ανώτερων αναπνευστικών οδών της γάτας είναι οι συχνότερα απαντώμενες ιώσεις, προκαλούν απώλειες στα νεαρά ζώα και αντιμετωπίζονται κυρίως με συστηματικούς προληπτικούς και θεραπευτικούς εμβολιασμούς.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας


Διαβάστε επίσης


    Στην κορυφή