ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΙ



Την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) παρουσίασε σημερα η Λυδία Μπολάνη, επιστημονική συνεργάτιδα της Επιτροπής. Ανέλυσε σημερα διεξοδικά την έκθεση της ΕΕΔΑ «Ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων των οροθετικών στο HIV ατόμων» με ειδική αναφορά στις παραβιάσεις που έχουν καταγραφεί στον επαγγελματικό χώρο, την άρνηση παροχής υπηρεσιών υγείας, την μη πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή, την προστασία της ιδιωτικότητας των οροθετικών ατόμων, παραβίασης ιατρικού απορρήτου. Αναρωτήθηκε: «Πρέπει ο οροθετικός εργαζόμενος να δώσει τη μάχη του με την ασθένεια παλεύοντας ταυτόχρονα όχι μόνο στο κοινωνικό του περιβάλλον αλλά και σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες; Η πρόληψη και η ενημέρωση αφορά μόνο τα ιατρικά δεδομένα της νόσου ή αφορά ταυτόχρονα και τα κοινωνικά της δεδομένα;»

Στη συνέχεια η γραμματέας πολιτισμού της ΓΣΕΕ, κα Δημητριάδου, ανακοίνωσε την κοινή εκστρατεία ΓΣΕΕ και Θετικής Φωνής με στόχο την παρέμβαση και την ευαισθητοποίηση στο χώρο της εργασίας μέσω ενημερωτικού εντύπου για την αντιμετώπιση του στίγματος μεταξύ των συναδέλφων εργαζομένων. Ζήτησε επίμονα:
Ισότιμη μεταχείριση από τους εργοδότες προς τους ανθρώπους που ζουν με HIV
Ενταντικοποίηση της δράσης από πλευράς της πολιτείας με πρωταρχική κίνηση μια νομοθετική πρόταση βασισμένη στη ΣΥΣΤΑΣΗ 200 «Το HIV/AIDS και ο χώρος της εργασίας»

Ο κος Κουρουμπλής (βουλευτής Αιτωλοακαρναίας του ΠΑΣΟΚ) ως εκπρόσωπος της διακομματικής ομάδας δεσμεύτηκε να πρωταγωνιστήσει στην συγκέντρωση υπογραφών του 1/3 της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής για να μπει στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί η ατζέντα των προβλήματων των ανθρώπων που ζουν με HIV.

Η κα Παπανδρέου – Παπαδάκη (βουλευτίνα Ευβοίας του ΛΑΟΣ) δήλωσε παρούσα και είπε ότι είναι σημαντική κάθε ερώτηση που γίνεται από τη διακομματική ομάδα για τις πτυχές που αφορούν το στρατηγικό σχέδιο δράσης. Επίσης αναφέρθηκε σε τελευταίο ιατρικό δημοσίευμα βάση του οποίου όσο νωρίτερα διαγνωστεί κάποιος οροθετικός και ξεκινήσει αγωγή τόσο λιγότεροι είναι οι κίνδυνοι για τη δική του υγεία και για την μετάδοση του ιού HIV.

Ο κος Χρυσικός, (μέλος της ομάδας Υγείας του Συνασπισμού) μίλησε εκ μέρους του βουλευτή κου Κριτσωτάκη και αναρωτήθηκε κατά πόσο η εθνική αντιπροσωπεία που θα σταλεί στην UNGASS, στην οποία θα συμμετέχει εκτός απροόπτου και ο Υπουργός Υγείας, κος Λοβέρδος, δεδομένης της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση ενόψει μνημονίου, θα καταφέρει να δεσμευτεί για κάτι από τους 3 μηδενικούς άξονες που βάζει η UNAIDS μέχρι το 2015: μηδενικά νέα κρούσματα, μηδενικοί θάνατοι και μηδενικές διακρίσεις εξαιτείας της οροθετικότητας.

Κλείνοντας το συντονισμό ο κος Βαλλιανάτος δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος εκτός των άλλων που ακούω σήμερα για την ανακοίνωση δημιουργίας ομάδας εντός Θετικής Φωνής με στόχο την επεξεργασία κειμένου προς τα αρμόδια Υπουργεία με θέμα την εισαγωγή της αγωγής υγείας και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.» Για το συγκεκριμένο θέμα ο κος Χρυσικός ανέφερε: «Ο καλύτερος Υπουργός Υγείας ίσως τελικά να είναι ο Υπουργός Παιδείας».

Παραβρέθηκαν, εκπρόσωποι της εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας, εκπρόσωπος του ΕΛΙΝΥΑΕ, εκπρόσωποι ΜΚ οργανώσεων, εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ και δημοσιογράφοι. Οι βουλευτές κκ Αυγερινοπούλου και Λεβέντης, μέλη της άτυπης διακομματικής ομάδας για το HIV/AIDS έστειλαν χαιρετισμό.



    Στην κορυφή