ΗΠΑ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
23/05/2016

Ένα νέο φάρμακο για την πιο συχνή μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, ενέκρινε η αρμόδια φαρμακευτική Αρχή των ΗΠΑ.
Το φάρμακο λέγεται ατεζολιζουμάμπη (atezolizumab) και είναι μία ανοσοθεραπεία, δηλαδή δρα διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα και να τα εξοντώσει.

Η ατεζολιζουμάμπη είναι το τέταρτο μέλος μιας νέας οικογένειας φαρμάκων που αποκαλούνται αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου (immune checkpoint inhibitors) και αποτελούν αυτή τη στιγμή ό,τι πιο εξελιγμένο και ελπιδοφόρο στον τομέα της Ογκολογίας.

Είναι, όμως, η πρώτη που εγκρίνεται για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, αφού τα άλλα τρία φάρμακα (η νιβολουμάμπη, η πεμπρολιζουμάμπη και η ιπιλιμουμάμπη) είναι εγκεκριμένα για άλλες μορφές της νόσου.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), η ατεζολιζουμάμπη εγκρίθηκε για το επονομαζόμενο ουροθηλιακό καρκίνωμα το οποίο αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% των κρουσμάτων καρκίνου της κύστης.

Η έγκριση αφορά τους ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα, των οποίων η νόσος επιδεινώθηκε στη διάρκεια ή έπειτα από χημειοθεραπεία που περιείχε φάρμακο της οικογένειας των πλατινών, ή μέσα σε 12 μήνες από την χημειοθεραπεία αυτή, είτε πριν είτε μετά από χειρουργική θεραπεία.

Η ατεζολιζουμάμπη, που θα διατεθεί στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Tecentriq, δρα δεσμεύοντας έναν βιολογικό μηχανισμό που αποκαλείται προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος-1 (PD-1) και χρησιμοποιείται από τα καρκινικά κύτταρα για να προφυλάσσονται από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού. Έτσι,είναι πιο αποτελεσματική στους πάσχοντες από ουροθηλιακό καρκίνωμα, οι όγκοι των οποίων εκφράζουν τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η FDA ενέκρινε επίσης ένα τεστ που ανιχνεύει τον μηχανισμό αυτό στα καρκινικά κύτταρα, βοηθώντας τους γιατρούς να αναγνωρίσουν τους ασθενείς που είναι πιθανότερο να ανταποκριθούν στη νέα θεραπεία.

Σύμφωνα με την FDA, οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες του νέου φαρμάκου είναι κόπωση, μειωμένη όρεξη, ναυτία, ουρολοιμώξεις, πυρετός και δυσκοιλιότητα, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν λοιμώξεις και ανοσολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε όργανα όπως οι πνεύμονες και το παχύ έντερο.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


    Στην κορυφή