Η χρησιμότητα της Μαγνητικής Τομογραφίας στη διάγνωση των ορθοπαιδικών Παθήσεων


Η μαγνητική τομογραφία (ΜΤ) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της διαγνωστικής ιατρικής σήμερα. Με την βοήθεια ισχυρότατου μαγνητικού πεδίου και παλμικών ραδιοσυχνοτήτων παράγονται ανατομικές εικόνες της υπό ερευνά περιοχής οι οποίες μεταφέρονται σε έναν ηλεκτρονικού υπολογιστή και στην συνεχεία μελετώνται από τον ακτινολόγο. Η απεικόνιση με την μαγνητική τομογραφία έχει την δυνατότητα να απεικονίζει μη επεμβατικά, με εξαιρετική λεπτομέρεια την ανατομική των οργάνων σε εικόνες υψηλής ανάλυσης (high-resolution) με πρωτοφανή αντίθεση των διαφορετικών ιστών .

Επιπλέον η μαγνητική τομογραφία δεν επιβαρύνει τον ασθενή με ιονίζουσα ακτινοβολία όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ακτινολογικές μεθόδους.

Ιδιαίτερα στον χώρο της ορθοπαιδικής, η θέση της ΜΤ είναι σημαντική καθώς επιτρέπει μοναδική μελέτη των μαλακών μορίων των αρθρώσεων, όπως των ρήξεων μηνίσκων (γόνατο), του επιχείλιου χόνδρου (ώμος, ισχίο), των τενόντων , των συνδέσμων και του οστικού μυελού που δεν απεικονίζονται με την αξονική τομογραφία ή τις ακτινογραφίες.

Η ΜΤ χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάδειξη παθήσεων της σπονδυλικής στήλης όπως οι κήλες των μεσοσπονδύλιων δίσκων αλλά και για την διάγνωση και πρόγνωση χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Εξαιρετική μέθοδο αποτελεί και για την αξιολόγηση ιδίως των πρώιμων σημείων εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στην εξαιρετική ανάδειξη των θλάσεων και των διαστρεμμάτων με την ΜΤ έρχεται να προσθέτει και η απεικόνιση της φλεγμονής(οστεομυελίτιδα) και των συστηματικών παθήσεων των μυών αλλά και παθήσεων του μυελού των οστών όπως είναι το πολλαπλούν μυέλωμα και οι οστικές μεταστάσεις.

Η εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας των αρθρώσεων δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Η ΜΤ είναι ασφαλής για άτομα με μεταλλικά χειρουργικά clip. Αντένδειξη για την εξέταση αποτελούν κάποια ειδή clip που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική θεραπεία ανευρυσμάτων εγκέφαλου , η παρουσία καρδιακού βηματοδότη και τα κοχλιακά εμφυτεύματα.

Η ΜΤ αποτελεί λοιπόν μια μέθοδο που απεικονίζει τα μαλακά μόρια ,συγκεκριμένα μύες και αρθρώσεις καθαρότερα και λεπτομερέστερα από οποιαδήποτε άλλη απεικονιστική μέθοδο. Η λεπτομέρεια είναι που καθιστά την ΜΤ πολύτιμο εργαλείο στην πρώιμη διάγνωση και εκτίμηση πλήθους παθολογικών καταστάσεων του μυοσκελετικού.

KΕΛΕΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ,
Ακτινοδιαγνώστρια, MD



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή