Η κόρη μου λέει συχνά ότι αγαπάει τον μπαμπά της και θέλει να τον παντρευτεί. Τι να κάνω;


Το κορίτσι που βρίσκεται σε αυτή την ηλικία, μέσα από την αφέλεια, την αθωότητα και τον παρορμητισμό της ηλικίας της, εκφράζει συχνά την επιθυμία της να παντρευτεί τον μπαμπά. Η παραπάνω συμπεριφορά είναι μία συνήθης κατάσταση. Άλλωστε, στην ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Freud, το σύνδρομο της Ηλέκτρας που είναι τα ερωτικά συναισθήματα της κόρης προς τον πατέρα, είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στην πορεία του παιδιού, που ξεκινά γύρω στα τέσσερά του χρόνια και τελειώνει γύρω στα έξι ή εφτά χρόνια.

Η μητέρα ακούγοντας την κόρη να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να αναστατωθεί, να αγχωθεί, να θυμώσει ή ακόμα και να ζηλέψει. Έτσι μπορεί να απαντήσει στην κόρη της με επιθετικό τρόπο ξεχνώντας ότι μιλάει σε ένα μικρό κορίτσι και όχι σε μια ενήλικη γυναίκα.

Ο κατάλληλος τρόπος για να αντιδράσει είναι να είναι χαλαρή και να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ήρεμο τρόπο, λέγοντας της απλά για παράδειγμα: «όταν θα μεγαλώσεις θα καταλάβεις ποιος άνδρας πραγματικά σου ταιριάζει και ίσως να βρεις κάποιον που μοιάζει και με τον μπαμπά». Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως δεν θα πρέπει να γκρεμίζουμε ή να ενοχοποιούμε αυτή την επιθυμία του παιδιού, αλλά και ούτε να την ενισχύουμε.

Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας



    Στην κορυφή