Η καούρα μας κάνει να «χάνουμε» τον ύπνο μας


Οι ρυθμοί της ζωής μας σήμερα είναι έντονοι και το άγχος είναι μέσα στη καθημερινότητά μας, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να υπονομεύσουν τον καλό βραδινό ύπνο- και είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι πολλοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν επειδή έφαγαν πολύ και «βαριά» το βράδυ. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι ώρα τρώτε το βράδυ; Μήπως είναι πολύ αργά ; Μήπως ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό;

Αν έχετε τις πιο πάνω «κακές» συνήθειες και «πιάνετε» τον εαυτό σας να νιώθει συχνά καούρες και δυσπεψία ,τότε πολύ πιθανό να πάσχετε από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ). Γενικά πολλές παθήσεις του πεπτικού συστήματος μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα αλλά και την διάρκεια του καθημερινού ύπνου και η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία.

Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι αφενός ένα αίσθημα έντονου καψίματος πίσω από το στέρνο (καούρα) και αφετέρου δυσφορία με ερυγές ( ρεψίματα) και αναγωγές τροφής. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 30-60 λεπτά μετά τα γεύματα και ως βασική αιτία της νόσου θεωρείται η χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, που επιτρέπει στα υγρά του στομάχου να παλινδρομούν.

Συμβουλές για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα της καούρας:

• Μην καπνίζετε και μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό
• Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί ή μετά το φαγητό
• Μη φορτώνετε το στομάχι σας με μεγάλη ποσότητα φαγητού
• Αποφύγετε τα στενά ρούχα
• Ελέγχετε τακτικά το βάρος σας
• Αποφύγετε τις τροφές που σας ενοχλούν


Φαρμακευτική Αγωγή

Η πρώτη μας επιλογή αν οι παραπάνω συμβουλές δεν αποδώσουν θα πρέπει να είναι η χρήση κατασταλτικών της παλινδρόμησης, φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αλγινικά.

Τα φάρμακα αυτά έχουν αποδειχτεί ευεργετικά καθώς σχηματίζουν ένα στρώμα που επιπλέει πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό «τείχος» μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση.

Ο τρόπος δράσης τους επιτρέπει να δρουν μέσα σε 3-5 λεπτά ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή και έτσι να επιτυγχάνεται η ολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο ασθενής να ανακουφίζεται άμεσα.

Τα αλγινικά συνιστώνται στη θεραπεία της ΓΟΠΝ για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων, αλλά και σε εγκύους, και είναι κατάλληλα στην αντιμετώπιση των επίμονων μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων.

Μανώλης Συμβουλάκης, MD
Γαστρεντερολόγος – Hπατολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή