Η γιόγκα στην εγκυμοσύνη


Η Γιόγκα είναι μια από για αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος και σημαίνει ένωση του σώματος της αναπνοής και του νου. Οι ρίζες της προέρχονται από την Ανατολή και ειδικότερα από την Ινδία 4000 χρόνια πριν. Σήμερα η γιόγκα έχει γίνει αποδεκτή και ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δύση λόγω των ωφελειών της στον άνθρωπο γιατί μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης. Προσαρμόζεται σε παιδιά και σε έγκυες, σε ηλικιωμένους που έχουν χρόνιες παθήσεις (καρδιά, υψηλή πίεση , διαβήτη, πεπτικά προβλήματα κλπ. )ακόμα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Με τη γιόγκα μειώνεται σημαντικά το στρες που εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους της δυτικής κοινωνίας. Ανανεώνει, αναζωογονεί, θεραπεύει το σώμα δουλεύοντας τους μυς , τις αρθρώσεις , την σπονδυλική στήλη τροφοδοτώντας με οξυγόνο το αίμα. Το αίμα τροφοδοτεί με την σειρά του με οξυγόνο όλα τα εσωτερικά όργανα, αδένες, μυς. Εκτός από το μυοσκελετικό και αναπνευστικό σύστημα ρυθμίζει και βοηθάει παράλληλα το ενδοκρινές και το νευρικό σύστημα.

Στην εγκυμοσύνη η γυναίκα επωφελείται σημαντικά αφού μειώνονται οι συνηθισμένες ενοχλήσεις που εμφανίζονται στην διάρκεια της κύησης (κράμπες, πονοκέφαλοι, πόνοι στη μέση, δύσπνοια ,αϋπνία, πονοκέφαλοι κλπ).Οι ασκήσεις προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε εγκύου ξεχωριστά και ανάλογα με το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεται. Η ικανότητα συγκέντρωσης στην αναπνοή θα την βοηθήσει να ηρεμήσει ο νους , να ελαττωθεί η μυϊκή ένταση με συνέπεια την καλύτερη οξυγόνωση της ίδιας και κατά επέκταση του εμβρύου. Έρχεται σε επαφή και σύνδεση με το μωρό της δημιουργώντας έναν δυνατό και άρρηκτο δεσμό μεταξύ τους , που ολοένα μεγαλώνει καθώς περνά ο χρόνος της κύησης. Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους βοηθούν τη γυναίκα να έχει προετοιμασθεί κατάλληλα για τον τοκετό. Η μέλλουσα μαμά μέσα από τις τεχνικές αναπνοών και χαλάρωσης μαθαίνει να ακούει το σώμα της και τις ανάγκες του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ώρα του τοκετού να αναπνέει καλύτερα, να παίρνει θέσεις που την κάνει να νιώσει καλύτερα να “ γειωθεί” και να “ανοίξει” ώστε να το βιώσει σαν μια συναρπαστική εμπειρία και για τους δυο.

ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΩΡΑ

Τα μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν 4-5 εβδομάδες αργότερα μετά τον τοκετό. Οι νέες μητέρες παίρνουν ευχάριστα κατά την διάρκεια της άσκησης βοηθώντας το σώμα τους να ανακτήσει τη φυσική και μυϊκή του αντοχή. Έτσι δημιουργείται ένας ισχυρότερος δεσμός μεταξύ τους, ενώ στο μάθημα προτείνονται διάφορες ασκήσεις και τεχνικές μασάζ που βοηθούν την ανάπτυξη του μωρού.

Πιο αναλυτικά βοηθάει στο να :

α) Δυναμώνει τη σπονδυλική στήλη
β) Διεγείρει τους αδένες στην έκκριση προλακτινης που αυξάνει την παραγωγή γάλακτος
γ) Δυναμώνουν οι κοιλιακοί και η περιφέρεια της μέσης
δ) Βελτιώνει την αντοχή και την ευλυγισία
ε) Βοηθάει και ανακουφίζει από την κούραση και το άγχος
στ) Τονώνει το νευρικό σύστημα
ζ) Δυναμώνει το πυελικό έδαφος
η) Χαλαρώνει και αναζωογονεί όλο το σώμα


ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΟΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Η προετοιμασία δίνει τη δυνατότητα στο ζευγάρι να ενημερωθεί όσο το δυνατό καλύτερα προκείμενου να αντιμετωπίσουν από κοινού τα πρώτα στάδια του τοκετού. Στο μάθημα διδάσκονται τεχνικές μασάζ, τεχνικές αναπνοών, ειδικά σημεία πίεσης στο σώμα (shiatsu) καθώς και διάφορες θέσεις και στάσεις που μπορεί να πάρει η έγκυος κατά τα πρώτα στάδια του τοκετού. Αποτέλεσμα της προετοιμασίας είναι ο παρτενέρ να γνωρίζει και να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία του τοκετού. Να ενθαρρύνει τη μέλλουσα μητέρα, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει πιο εύκολα στο δεύτερο στάδιο (εξώθησης) με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο. Έχοντας λύσει σημαντικές απορίες να μπορούν μαζί να συνεργαστούν αρμονικά στην νέα εμπειρία τους.


Γεωργαντίδου Ιωάννα
Certified Yoga Birth Teacher
Συνεργάτιδα τμήματος Γιόγκα Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ


    Στην κορυφή