Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και πως οδηγεί σε ασφαλέστερους τοκετούς


Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια μας έχει δώσει ιδιαίτερης υψηλής ανάλυσης εικόνες μέσω των υπερήχων καθώς έχουμε προσβασιμότητα στο εσωτερικό του γυναικείου γενετικού συστήματος και μπορούμε να έχουμε απεικονιστικές μεθόδους, οι οποίες με ακρίβεια μας δείχνουν το έμβρυο.

Συγκεντρώνουμε διάφορα στοιχεία από τους υπέρηχους όσο και από την κλινική πράξη, τα εισάγουμε σε ένα σύστημα ηλεκτρονικό το οποίο μας δείχνει επακριβώς πώς εξελίσσεται το έμβρυο μέσα στην μητρική κοιλότητα και πώς προχωράει ο τοκετός. Αυτή η διαδικασία έχει δύο σκέλη: το ένα είναι το εκπαιδευτικό σκέλος δηλαδή όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την υγεία, αποκτούν μια καλύτερη γνώση για το πώς θα εξελιχθεί ο τοκετός. Το δεύτερο σκέλος αφορά στα στοιχεία που μας δείχνει η μέθοδος για το πώς δυνητικά θα εξελιχθεί ο τοκετός ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές κινήσεις. Ακόμη βέβαια δεν έχουμε πάρει τους καρπούς αυτής της έρευνας.

Υπολογίζουμε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε πολλά σημαντικά στοιχεία έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη πληροφόρηση για τον τοκετό και ως εκ τούτου να έχουμε πιο ασφαλείς τοκετούς,. Οι νέες τεχνολογίες μας βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να έχουμε καλύτερες απεικονιστικές μεθόδους. Όμως δεν μετατοπιζόμαστε στην απεικονιστική μέθοδο για να πάρουμε τις αποφάσεις για το πώς πρέπει να γίνει ο τοκετός ή ποια θα είναι η εξέλιξή του. Σημαντικότατο στοιχείο είναι οι γνώσεις του μαιευτήρα – γυναικολόγου και η εμπειρία του! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι νέες τεχνολογίες συνεπικουρούν στους δύο προηγούμενους παράγοντες, έτσι ώστε να μας δώσουν περισσότερα στοιχεία για να έχουμε καλύτερους και ασφαλέστερους τοκετούς.

Είναι γνωστο ότι ένα ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 20%-30% των ωαρίων που περνούν μέσα από τη διαδικασία της εξωσωματικήςγονιμοποίησης, δεν είναι καλά. Αντίστοιχα τα έμβρυα τα οποία προκύπτουν είναι έμβρυα που δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν και μπορεί να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη και να σταματήσει πολύ σύντομα. Τι μπορούμε να κάνουμε με τις νέες τεχνικές; Μπορούμε να επιλέξουμε τα έμβρυα εκείνα τα οποία είναι υγιή και κατά συνέπεια να αυξήσουμε τα ποσοστά κυήσεων.

Κυρίως αυτές οι τεχνικές αναφέρονται και αφορούν τις γυναίκες εκείνες οι οποίες έχουν κάνει πολλές προσπάθειες αποτυχημένων εξωσωματικών αφενός, καθώς και στις γυναίκες εκέινες οι οποίες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία και εκ των πραγμάτων τα ωάριά τους δεν έιναι τόσο καλά.

Δρ. Βασίλης Αθανασίου
Μαιευτήρας - Χειρουργός- Γυναικολόγος
Επιστημονικός Δ/ντης του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών – IVF Athens Center
www.ivfathenscenter.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...



    Στην κορυφή