Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΛΕΝΝΟΛΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ)


Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα το οποίο τόνισε μεταξύ άλλων ο Πνευμονολόγος και Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης κος Νικόλαος Τζανάκης, σε σχετική διάλεξή του κατά την διάρκεια του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος στη Ρόδο, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 1000 ιατροί.

Τα βλεννολυτικά, επεσήμανε ο καθηγητής, αποτελούν σημαντικό και αποτελεσματικό βοηθητικό θεραπευτικό μέσο, λόγω των βλεννολυτικών, βλεννοκινητικών και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Η αμβροξόλη μάλιστα, που είναι το πιο δοκιμασμένο και αξιόπιστο βλεννολυτικό, λόγω πολυετούς ύπαρξης του στην αγορά, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, έχει επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενεργοποιεί την παραγωγή του surfactant, μειώνει την βρογχική υπεραντιδραστικότητα, ,αυξάνει τη διεισδυτικότητα των αντιβιοτικών στους ιστούς και λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό στο φάρυγγα.

Συστήνονται στη απλή οξεία βρογχίτιδα, στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στη διάρκεια παροξυσμών , στη σταθερή ΧΑΠ και ιδίως σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν εισπνεόμενα στεροειδή, στις βρογχεκτασίες με χρόνιο παραγωγικό βήχα, ενώ πρόσφατα η χρήση τους επεκτάθηκε και σε άλλες ασθένειες όπως στην πνευμονική ίνωση, και στην κυστική ίνωση.

Ειδικότερα, στην ΧΑΠ, η χρήση των βλεννολυτικών και κυρίως της αμβροξόλης έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση των συμπτωμάτων ( Μείωση βήχα , ευκολότερη αποβολή πτυέλων), καλύτερη ποιότητα ζωής και την μείωση του ρυθμού έκπτωσης της αναπνευστικής λειτουργίας.

Συμπερασματικά τα βλεννολυτικά είναι φάρμακα με μακρά παράδοση, καταπληκτικό προφίλ ασφάλειας μακροχρόνιας χρήσης , θεραπευτικές δυνατότητες, που δεν έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα στην ΧΑΠ, αποδεδειγμένη παρέμβαση στην συχνότητα και βαρύτητα των παροξύνσεων και τέλος τεκμηριωμένη διευκόλυνση της απόχρεμψης & του βήχα, των δύο συνηθέστερων συμπτωμάτων στην ΧΑΠ.


    Στην κορυφή