Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
18/10/2021




Με φυσική παρουσία και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ολοκληρώθηκε η Ημερίδα της ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ με τίτλο "Η παιδική παχυσαρκία στην εποχή της εικόνας. Η ασθένεια, το body shaming και ο εκφοβισμός (bullying)" στη Θεσσαλονίκη. Η Ημερίδα απευθυνόταν στο ευρύ κοινό και σε μεγάλο φάσμα ηλικιών, καθώς και σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Οι εισηγητές κάλυψαν ενδιαφέροντα θέματα που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία και πρόσφεραν επιστημονική συμπαράσταση και ενημέρωση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Tην έναρξη των εργασιών κύρηξε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ενώ στην Ημερίδα παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Μήττας, ο κοσμήτορας Σχολής επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας. Το μήνυμα και τα συμπεράσματα της Ημερίδας ήταν ηχηρά: "To "στίγμα" της παχυσαρκίας στην ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία, εκτός από την επαγγελματική και κοινωνική λειτουργικότητα των συνανθρώπων μας, επηρεάζει ουσιαστικά τις πρακτικές πρόληψης και διαχείρισης της νόσου και διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο του εκφοβισμού και της παχυσαρκίας. Σκοπός μας στην Ιμερόεσσα είναι να ενθαρρύνουμε κάθε διαφορετικό και κάθε υπέρβαρο συνάνθρωπό μας να αισθανθεί μοναδικός, δυνατότερος και υγιέστερος μέσα από την ορθότερη δυνατή ολιστική επιστημονική προσέγγιση."
Η συχνότητα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας αυξάνεται παγκοσμίως και δυστυχώς, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στα ποσοστάεφηβικής παχυσαρκίας στηνΕυρώπη. Η παιδική-εφηβική παχυσαρκία έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία και αποτελεί χρόνια νόσο, αναγνωρισμένη από πολλές επιστημονικές εταιρείες.Τα παχύσαρκα παιδιά-έφηβοι πιο συχνά πάσχουν από υπέρταση, προδιαβήτη/σακχαρώδη διαβήτη, υπνική άπνοια, μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, πρώιμη υποκλινική αθηροσκλήρωση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά, ορθοπεδικά και νεφρικά νοσήματα, αλλά και από καρκίνο. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το παχύσαρκο παιδί-έφηβος θα γίνει παχύσαρκος ενήλικας. Επομένως, χρειάζεται έγκαιρη παρέμβαση με πολυπαραγοντική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, με διατροφή, φυσική δραστηριότητα, συμπεριφορική θεραπεία, φάρμακα ή χειρουργείο (σε ειδικές περιπτώσεις, βάση ενδείξεων, από εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες), με ταυτόχρονη ενεργό συμμετοχή του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ο προγραμματισμένος παιδικός αγώνας 1st imeroessa kids running για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, στην παραλία Θεσσαλονίκης ματαιώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, τα παιδιά που θα συμμετείχαν ήταν παρόντα στην Ημερίδα και έλαβαν τα δώρα τους από τους διοργανωτές.
Η «Ιμερόεσσα», αποτελεί τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. Η Ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά από το Livemedia.
Για να παρακολουθήσετε τα βίντεο από τις εργασίες της Ημερίδας πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.livemedia.gr/imeroessa21


    Στην κορυφή