Η NOVARTIS ΚΑΙ Η MICROSOFT ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
07/10/2019





Η Νovartis ανακοίνωσε ένα σημαντικό βήμα αναπροσδιορισμού των φαρμάκων, εγκαινιάζοντας το Εργαστήριο Καινοτομίας Τεχνητής Νοημοσύνης της Novartis και επιλέγοντας γι’ αυτό της το εγχείρημα τη Microsoft ως στρατηγικό εταίρο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και επιστήμης των δεδομένων. Το καινούριο εργαστήριο έχει ως στόχο να ενισχύσει τις δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης, από την έρευνα έως τη διάθεση στην αγορά και να συνδράμει στην επιτάχυνση της ανακάλυψης και ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων για ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ως μέρος της στρατηγικής συνεργασίας που ανακοινώθηκε, η Novartis και η Microsoft δεσμεύτηκαν για πολυετή προσπάθεια έρευνας κι ανάπτυξης. Η στρατηγική αυτή συμμαχία θα επικεντρωθεί σε δύο βασικούς στόχους:

1) Ενδυνάμωση Τεχνητής Νοημοσύνης. Το εργαστήριο θα έχει ως στόχο να καταστήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης διαθέσιμες σε όλους τους συνεργάτες της Novartis. Συνδυάζοντας τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων της Novartis με τις προηγμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, το εργαστήριο θα έχει ως στόχο τη δημιουργία νέων μοντέλων κι εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τις ικανότητες των συνεργατών μας ώστε να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα προκλήσεων στην ιατρική.

2) Εξερεύνηση Τεχνητής Νοημοσύνης. Το εργαστήριο θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να αντιμετωπίσει ορισμένες από πλέον δύσκολες υπολογιστικές προκλήσεις στις βιολογικές επιστήμες, ξεκινώντας με τη χημεία που βασίζεται σε παραγωγικά μοντέλα (generative chemistry), την κατάτμηση κι ανάλυση εικόνων για έξυπνη και εξατομικευμένη παροχή θεραπειών και τη βελτιστοποίηση των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών σε κλίμακα.

Επίσης, η Microsoft και η Novartis θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη κι εφαρμογή των πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης επόμενης γενιάς και διαδικασιών που θα υποστηρίζουν μελλοντικά προγράμματα και στους δύο αυτούς τομείς. Η συνολική επένδυση θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου, τους εξειδικευμένους ειδικούς, τεχνολογία κι εργαλεία.

Ο Vas Narasimhan, Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis, ανέφερε: «Καθώς η Novartis συνεχίζει να εξελίσσεται σε μια απόλυτα εστιασμένη φαρμακευτική εταιρεία, τροφοδοτούμενη από προηγμένες πλατφόρμες θεραπειών και την επιστήμη των δεδομένων, συνεργασίες όπως αυτή θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε επιτυχώς στον στόχο μας και να αναπροσδιορίσουμε τα φάρμακα για να βελτιώσουμε και να παρατείνουμε τη ζωή των ασθενών. Συνδυάζοντας τη βαθιά γνώση μας για την ανθρώπινη βιολογία και τα φάρμακα με την κορυφαία τεχνογνωσία της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ανακαλύπτουμε κι αναπτύσσουμε φάρμακα».

Ο Satya Nadella, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, πρόσθεσε ότι «η στρατηγική συνεργασία μας θα συνδυάσει την τεχνογνωσία της Novartis στις βιολογικές επιστήμες με τη δύναμη της Azure και της τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft. Από κοινού έχουμε ως στόχο να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των βιολογικών επιστημών σήμερα και να προσφέρουμε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους της υπαλλήλους της Novartis, ώστε να ανακαλύψουν νέες ιδέες, καθώς εργάζονται για την ανακάλυψη καινούριων φαρμάκων και για τη μείωση του κόστους για τους ασθενείς».




    Στην κορυφή