Η ΝΕΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
07/11/2019

Τη νέα, φιλόδοξη δράση της για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» είναι μια σειρά ενεργειών που επιχειρούν, προσεγγίζοντας τα παιδιά, να συνδυάσουν την ενημέρωση με το παιχνίδι και την ευαισθητοποίηση με την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του project πραγματοποιούνται ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και αγώνες μπάσκετ μεταξύ παιδικών/εφηβικών ομάδων, σχολικών και μη.

Η πρωτοβουλία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εντάσσεται στις δράσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά, με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, θέλει να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της οικογένειας στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και αυτήν τη συμβολή την περικλείει στο μήνυμα «Οικογένεια και Διαβήτης».
«Μέσα από αυτό το project, στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και η καλύτερη δυνατή ενημέρωση ολόκληρης της οικογένειας και γι’ αυτό επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το πιο δυναμικό της κομμάτι: τα παιδιά», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, ο οποίος πρόσθεσε: «Μιλάμε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με απλά, κατανοητά λόγια. Αναλύουμε τον ρόλο και τη σημασία της διατροφής, δίνουμε έμφαση στις ευεργετικές συνέπειες της άσκησης και συζητάμε ανοιχτά για το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τους ανθρώπους που πάσχουν».
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που διοργανώνεται η δράση στην οποία συμμετέχουν 7 ιδιωτικά σχολεία και 4 Αθλητικοί Σύλλογοι. Οι ενημερωτικές ομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνονται μέσα στον Νοέμβριο, ενώ το τελικό τουρνουά μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου στο Eurohoops Dome.

«Ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι καίριος και καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο Διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας» τόνισε η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Γκόλφω Γεμιστού και πρόσθεσε: «Ο ερχομός του Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικά, όταν αφορά τα παιδιά, η κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την εμφάνιση του Διαβήτη, είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη, ενώ σημαντική είναι η αποδοχή του Διαβήτη και από τον άνθρωπο που πάσχει, αλλά και από το κοινωνικό του περιβάλλον, όπως είναι και το σχολείο».

«Η στόχευση της Ομοσπονδίας με το Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία είναι μακροπρόθεσμη», επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Μαρία Τριανταφύλλου και πρόσθεσε: «Φιλοδοξία μας είναι να γίνει θεσμός, να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και να μεταδώσει το μήνυμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά της, η κ. Έλενα Βακάλη, Ειδικευόμενη Ιατρός Παθολογίας, Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός – Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, πάσχουσα και η ίδια από Σακχαρώδη Διαβήτη, επεσήμανε τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στην αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω σοβαρών καταστάσεων, μεταξύ των οποίων και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. «Ο υγιεινός τρόπος ζωής αφορά όλους μας, είτε έχουμε Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε όχι» τόνισε η κ. Βακάλη και πρόσθεσε: «Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά του τύπου 2, αλλά και ως ήδη πάσχοντες μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη ρύθμιση απομακρύνοντας τις επώδυνες επιπλοκές του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την ΗΔΙΚΑ στις 14 Νοέμβριου 2018, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας ανέρχεται σε 965.293 άτομα.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Και αυτό προκύπτει από τα νούμερα επιπολασμού του. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2017, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Όλα τα παραπάνω συνομολογούν στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από όλους τους αρμόδιους φορείς για την πρόληψη της νόσου και για την ανακοπή της εξάπλωσή της, που σύμφωνα με την Παγκόσμια Ιατρική κοινότητα, παίρνει επιδημικές διαστάσεις.

Το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» υλοποιείται με την υποστήριξη χορηγών. Μέγας χορηγός είναι το ACCU-CHEK και Χρυσός χορηγός η Abbott Laboratories. Στους Αργυρούς χορηγούς περιλαμβάνονται η Ascencia Diabetes Care, η Medtronic και η Sanofi, ενώ Υποστηρικτές της ενέργειας είναι η ΒΙΑΝΕΞ, η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ και η Novo Nordisk.






    Στην κορυφή