Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ


Νέα μελέτη έδειξε πως όσοι πίνουν συστηματικά μέτριες ποσότητες ποτού αλλά ασκούνται συχνά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και άλλα αίτια
Αν συνηθίζετε να πίνετε, φροντίστε να γυμνάζεστε επί τουλάχιστον δυόμισι ώρες την εβδομάδα, διότι η συστηματική γυμναστική ίσως μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οπως έδειξε, οι συμμετέχοντες που έπιναν και γυμνάζονταν είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους έπιναν αλλά δεν έκαναν γυμναστική.

Η επίδραση της άσκησης εναντίον των αρνητικών επιδράσεων του αλκοόλ φάνηκε να είναι ιδιαιτέρως ισχυρή όσον αφορά τον καρκίνο. Είναι επαρκώς τεκμηριωμένο ότι ακόμα και λίγο αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από αυτόν, αλλά στην παρούσα μελέτη η αύξηση του κινδύνου σχεδόν εκμηδενίστηκε χάρη στη γυμναστική.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Εμμανουήλ Σταματάκη, αναπληρωτή καθηγητή Ασκησης, Υγείας και Φυσικής Δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, δεν ξέρουν με ποιον τρόπο ακριβώς αντισταθμίζει η άσκηση τις επιδράσεις του αλκοόλ. Εκτιμούν όμως ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγούν τη συσχέτιση.

Οπως γράφουν στη «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (BJSM), προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ αυξάνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και μειώνει την ανοσοποιητική λειτουργία – επιδράσεις οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Ωστόσο η συστηματική γυμναστική ασκεί ακριβώς την αντίθετη επίδραση: μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είναι, επομένως, πιθανόν οι επιδράσεις της γυμναστικής να «ακυρώνουν» εκείνες του αλκοόλ, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη βασίστηκε στις συνήθειες άσκησης και κατανάλωσης αλκοόλ περισσοτέρων των 36.000 ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 40 ετών, από την Αγγλία και τη Σκωτία.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε έξι ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ: σε όσους δεν είχαν πιει ποτέ αλκοόλ, στους πρώην πότες, στους περιστασιακούς πότες, σε όσους έπιναν συστηματικά αλλά εντός των συνιστώμενων ορίων (λιγότερα από 8 ποτά την εβδομάδα οι γυναίκες και λιγότερα από 12 ποτά την εβδομάδα οι άνδρες), σε όσους έπιναν παράτολμα (8-20 ποτά την εβδομάδα οι γυναίκες και 12-28 ποτά την εβδομάδα οι άνδρες) και σε όσους έπιναν πολύ επικίνδυνα (οι γυναίκες πάνω από 20 ποτά την εβδομάδα και οι άνδρες πάνω από 28 ποτά την εβδομάδα).

Χωρίστηκαν επίσης σε τρεις ομάδες ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας: σε όσους έκαναν καθιστική ζωή, σε όσους γυμνάζονταν επί 150 λεπτά την εβδομάδα (είναι το ελάχιστο που συνιστάται για καλή υγεία) και σε όσους γυμνάζονταν διπλάσια από το ελάχιστο συνιστώμενο ή ακόμα περισσότερο.

Ο συνδυασμός που σκοτώνει

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσο περισσότερο έπιναν οι εθελοντές που διήγαν καθιστική ζωή τόσο περισσότερο κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης.

Εν τούτοις, ο κίνδυνος αυτός ήταν σημαντικά μειωμένος σε όσους έπιναν αλλά γυμνάζονταν επί έστω 150 λεπτά την εβδομάδα, ενώ ειδικά όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου, αυτός σχεδόν εκμηδενιζόταν με τη βοήθεια της γυμναστικής και εξισωνόταν με εκείνον που διέτρεχαν όσοι εθελοντές δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Ωστόσο οι βελτιώσεις αυτές ίσχυαν μόνο για τους πότες που έμεναν εντός των συνιστώμενων ορίων ασφαλείας και για όσους έπιναν παράτολμα, αλλά όχι για εκείνους της έκτης ομάδας του αλκοόλ, δηλαδή για όσους έπιναν επικίνδυνα πολύ.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η γυμναστική δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άλλοθι για να πίνει κανείς όσο θέλει, έσπευσαν να επισημάνουν οι ειδικοί.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ

    Στην κορυφή