Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ...ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


Αυτό είναι το μήνυμα από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), με αφορμή τη φετινή Ημέρα για την Ευαισθητοποίηση του κοινού για την Δυσκοιλιότητα, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Το άτομο που πάσχει από δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει πλήθος σωματικών συμπτωμάτων, επώδυνα μερικές φορές, τα οποία ίσως το οδηγήσουν σε μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό του και γενικά την εμφάνισή του. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ανάπτυξη αντιδραστικής μελαγχολίας που είναι μία μορφή κατάθλιψης. Αυτή οδηγεί σε κοινωνική απόσυρση, εργασιακή αναστολή, αϋπνία, πιθανή ανορεξία ή υπερφαγία και πολλά άλλα. Από την άλλη πλευρά, η προσεκτική μελέτη των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας έδειξε ότι πολλά από αυτά συναντώνται σε ψυχικές διαταραχές και ειδικά στην κατάθλιψη, δυσθυμία, σύνδρομο συνεχούς κοπώσεως κ.λπ.
Καταλήγουμε, έτσι σ’ ένα φαύλο κύκλο σωματικής και ψυχικής νόσου, των οποίων η έγκαιρη, σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση είναι το παν.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και στην αύξηση των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών είτε με τη διατροφή είτε με ειδικά συμπληρώματα, που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες.

Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα επιμένει, συχνά απαιτείται και χρήση φαρμακευτικής αγωγής, δηλαδή υπακτικών φαρμάκων, όπως ονομάζονται τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παρότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για ευρεία χρήση των υπακτικών, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα υπακτικά είναι γενικώς ασφαλή φάρμακα. Η μακροχρόνια χρήση των υπακτικών για περισσότερο από μισό αιώνα έχει δείξει ότι είναι αρκετά αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου σε αρχικό στάδιο της δυσκοιλιότητας μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπισή της και στη γενικότερη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.

Ταυτόχρονα, με βάση αποτελέσματα 2 επιδημιολογικών ερευνών που διεξήχθηκαν από το ΕΛΙΓΑΣΤ, οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι και λιποβαρείς φαίνεται να πάσχουν από δυσκοιλιότητα συχνότερα από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής των πασχόντων : 73 % έχει αίσθημα βάρους, 39% νευρικότητα, 28% ως και επιθετικότητα. 81% και 70% όσων πάσχουν θεωρούν τη δυσκοιλιότητα το ίδιο ή πιο σοβαρό πρόβλημα από την ημικρανία και από το κρυολόγημα αντίστοιχα. Οι τελευταίες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξαν ότι 30% των πασχόντων υποφέρει για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 38 %. Επίσης στην Ελλάδα ο μέσος όρος που το πρόβλημα επιμένει είναι 11 χρόνια.
Από τα προαναφερθέντα στοιχεία προκύπτει ότι η δυσκοιλιότητα, ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί «ταμπού» για τους περισσοτέρους, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν και δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από αυτό το σύμπτωμα. Η ελλιπής ενημέρωση, η καχυποψία και η άγνοια είναι μερικοί από τους σημαντικότερους λόγους, που παρατηρούνται τόσο χαμηλά ποσοστά στη χρήση φαρμάκων κατά της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας δραματικά τόσο το ποσοστό των πασχόντων, όσο και τη διάρκεια που το πρόβλημα παραμένει.

Για το ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού, για την κατανόηση της σημασίας των νοσημάτων του πεπτικού και της υγιεινής διατροφής. Ευνοεί τη διοργάνωση σεμιναρίων για τα θέματα αυτά, την παραγωγή σχετικών εντύπων και δημοσιεύσεων, την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών και τη χορήγηση υποτροφιών για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.












    Στην κορυφή