Γυναικολογικά προβλήματα μετά τις διακοπές


Τα γυναικολογικά προβλήματα αυξάνονται αισθητά μετά τις διακοπές, γεγονός που επιβεβαιώνει η μεγαλύτερη προσέλευση των γυναικών στα γυναικολογικά ιατρεία ή στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Οι κολπίτιδες, μυκητιασικές και μικροβιακές είναι πολύ συνηθισμένες, επειδή ευνοούνται από το υγρό και ζεστό περιβάλλον. Προκαλούνται από την εισβολή μυκήτων ή μικροβίων στον κόλπο, όπως τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, η τριχομονάδα, η Gardnerella ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκκοκος, κυρίως όμως ο μύκητας Candida albicans.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η αυξημένη έκκριση διαφανούς και στην συνέχεια λευκού, παχύρευστου, δύσοσμου υγρού, ο κνησμός, και η ερυθρότητα. Μόλις γίνουν αντιληπτά αυτά τα συμπτώματα, η γυναίκα πρέπει να αποταθεί στον γυναικολόγο της, ο οποίος, μετά την λήψη εκκρίματος για τον εντοπισμό της αιτίας της λοίμωξης, θα της συστήσει είτε τοπική θεραπεία με κολπικά υπόθετα, ή τοπικές αλοιφές, είτε χάπια, είτε συνδυασμό και των δύο.

Ο ιός HPV, τα κρούσματα του οποίου είναι ιδιαίτερα αυξημένα τα τελευταία χρόνια, μπορεί να κρύβεται και μέσα στην άμμο. Η μόλυνση δεν συνεπάγεται απαραίτητα και εκδήλωση συμπτωμάτων. Όμως μια πιθανή εξασθένηση του οργανισμού μπορεί να σταθεί η αφορμή για εμφάνιση κονδυλωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και αν δεν έχει γίνει αντιληπτό κάποιο σύμπτωμα, είναι απαραίτητη η διενέργεια τεστ ΠΑΠ και η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού μετά τις διακοπές, κατά προτίμηση τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μετά τις διακοπές είναι η διαταραχή της περιόδου, εάν η γυναίκα έχει λάβει το «χάπι της επόμενης ημέρας» προκειμένου να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Η εξάντληση του οργανισμού που προκαλείται από τα επαναλαμβανόμενα ξενύχτια, την κακή διατροφή, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και χρήση καπνού και την έλλειψη ύπνου, ενδεχομένως να προκαλέσει σταγονοειδή αιμόρροια, το λεγόμενο spotting, που συνήθως υποχωρεί μόλις ξεκουραστεί η γυναίκα.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, να μην επιδίδονται σε σπορ όπως π.χ. τέννις, γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας ή ακόμη και αποκόλλησης πλακούντα.

Ευάγγελος Γκικόντες
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος,
Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα»


    Στην κορυφή