Γιατί πρέπει να χειρουργείται το στραβό διάφραγμα;


Αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικό θέμα είναι να αισθάνεσαι ευεξία όλη τη μέρα σε μια εποχή που οι ρυθμοί είναι σαν το τσουνάμι και συχνά εύχεται κανείς η μέρα να έχει 48 ώρες, τότε πρέπει να αντιληφθεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή και ανεμπόδιστη αναπνοή από τη μύτη μιας και αυτή είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες, για την σωστή οξυγόνωση του οργανισμού, μας επισημαίνει η Ανατολή Παταρίδου Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος, και εξηγεί:

«Είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο που φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουμε από σκόνες, εισερχόμενους ιούς, μικρόβια, τον θερμαίνει και τον υγραίνει με αποτέλεσμα να τον στέλνει έτοιμο στους πνεύμονες.

Τι είναι το στραβό διάφραγμα

Το ρινικό διάφραγμα είναι το διαχωριστικό τοίχωμα μεταξύ των δύο ρουθουνιών και αποτελείται από ένα οστέινο και ένα χόνδρινο τμήμα. Όταν είναι στραβό εμποδίζει τη δίοδο του αέρα μέσω της μύτης. Το αποτέλεσμα πέρα από το γνωστό μπούκωμα που ο ασθενής το συνηθίζει και εξοικειώνεται γιατί δεν έχει συγκριτικό μέτρο, είναι να εγκαθίστανται συμπτώματα, όπως κούραση, πονοκέφαλος, συχνός ξηρός βήχας, προβλήματα με τα αυτιά και άλλα. Έχω χειρουργήσει πολλούς ασθενείς που έπασχαν από κρίσεις πανικού και είχαν στραβό διάφραγμα και λένε ότι τώρα καταλαβαίνουν ότι δεν ήταν άγχος αυτό που ένιωθαν αλλά έλλειψη αέρα.

Ποια είναι η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση

Με την ενδοσκοπική χειρουργική μπορείς να διορθώσεις όλες τις ανατομικές περιοχές όπου υπάρχει βλάβη, ιδιαίτερα τις οπίσθιες οστέινες σκολιώσεις που δεν είναι ορατές με άλλη μέθοδο και βέβαια στον ίδιο χρόνο να χειρουργηθούν και οι γνωστές κόγχες είτε με καυτηριασμό είτε με κογχοπλαστική. Ακόμη με την ενδοσκοπική μέθοδο δίνεται η δυνατότητα, αν στη διάρκεια της επέμβασης διαπιστώσουμε και πολύποδες ή κάποια ανατομική παραλλαγή όπως η φυσαλιδώδης κόγχη ή η παρουσία πύου σε παρραρίνιες κοιλότητες ,να διορθωθούν χειρουργικά στον ίδιο χρόνο όλα τα προβλήματα της μύτης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Ο ασθενής δεν πονάει, δεν πρήζεται, δεν μελανιάζει και μπορεί να επιστρέψει άμεσα μετεγχειρητικά στη δουλειά και μάλιστα σε νέα υγιή άτομα δεν είναι απαραίτητη και η παραμονή στο νοσοκομείο».

Ανατολή Παταρίδου
Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία
www.pataridou.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή