Γιατι πονάει το κεφάλι μας;


Πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλαιο ,πολύ σύνθετο αλλά και απλό ταυτόχρονα .Απλό αν το δει κανείς από ην άποψη της στατιστικής .Από την οποία θα ξεκινήσουμε και στην οποία θα επιστρέψουμε μετά απο μια σύντομη περιήγηση στους σπανιότερους πονοκεφάλους. Ο φαινομενικά ανορθόδοξος τρόπος της παρουσίασης θα βοηθήσει στην απλούστευσή της .

Πράγματι , η κατά πολύ συχνότερη μορφή πονοκεφάλου , είναι η λεγόμενη "από τάση ". Δηλαδή κεφαλαλγία οφειλόμενη στο στρες και την τάση ( σφίξιμο, τέντωμα ) που αυτό ασκεί στους μύες του αυχένα κυρίως .΄Αλλη αιτία, αρκετά συχνή αλλά πάντως όχι τόσο, είναι οι ημικρανίες .
Από τα επί μέρους όργανα ,που βρίσκονται στο κεφάλι , μπορούν να προκληθούν γενικευμένοι πονοκέφαλοι; Ασφαλώς , γι΄αυτό μιά πλήρης διερεύνηση θα πρέπει να περιλάβει εξέταση οφθαλμολογική , ΩΡΛ ( όχι μόνο τα αυτιά αλλά και τους παραρρίνιους κόλπους -ιγμόρεια και μετωπιαίους), οδοντιατρική. Ενας πόνος που εδράζεται στην κεφαλή είναι και η νευραλγία του τριδύμου (νεύρου).

Στην καθημερινή ιατρική θα δούμε πολύ σπανιότερα πόνους π.χ από τα οστά του κρανίου (συνεπεία μη συνειδητού κτυπήματος η πάθησης των οστών) και από ενδοκρανιακά αίτια (αύξηση ενδοκρανιακής πίεσης , απο κακοήθειες ή κυκλοφοριακά αίτια η λοιμώξεις - μηνιγγίτιδες , εγκεφαλίτιδες ...)

Στις περιπτώσεις αυτές συνηθέστατα υπάρχουν συνοδά συμπτώματα ,πού μπορεί να προεξάρχουν: πυρετός , νευρολογικά συμπτώματα , οφθαλμολογικές ή ΩΡΛ διαταραχές ακόμη και αναιμια .

Αντίθετα , το συγγενές ανεύρυσμα , που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικό εγκεφαλικό , είναι συνήθως ασυμπτωματικό . Ωστόσο , ένας πόνος με ρυθμικό χαρακτήρα , θα πρέπει να διερευνηθεί .

Ας σταθούμε στο σημείο αυτό , προτού επιστρέψουμε στις συνηθέστερες μορφές : Η διερεύνηση της κεφαλαγίας , όλων αυτών τών μορφών , είναι χρονοβόρα και πολυέξοδη ενώ όπως προαναφέραμε βάσει της στατιστικής συνήθως είναι και άχρηστη , με την έννοια πως δεν βρίσκουμε κάτι. ΄Αρα , απαιτείται προσεκτική λήψη του ιατρικού ιστορικού ,αναζήτηση και αποκλεισμός των συνοδών συμπτωμάτων, καθώς και κλινική εξέταση , προς αποφυγή ταλαιπωρίας και μείωση του περιττού κόστους.

Όμως σε ότι αφορά το πιθανό ανεύρυσμα , πού είναι συγγενές και συνηθέστατα ασυμπτωματικό, ας μην είμαστε τόσο φειδωλοί στη διερεύνησή του .

Αποτελεί έναν από τους κρυφούς κινδύνους ,με καταστροφικά πιθανά αποτελέσματα ,όπως θάνατο ή βαριά αναπηρία ,που θα απαιτήσει πολυέξοδη άμεση ( πιθανό χειρουργείο , εμβολισμός , πολυήμερη παραμονή σε νοσοκομείο ) αλλά και μακροπρόθεσμη ( φυσικοθεραπείες κλπ) αντιμετώπιση . Η εργαστηριακή του διερεύνηση ( π.χ. μαγνητική αγγειογραφία ) αξίζει κατά την γνώμη μου , αν είναι να προληφθεί έστω και μία σε 100 περιπτώσεις .

Η αντιμετώπιση όλων αυτών των " δευτεροπαθών" πονοκεφάλων ,θα γίνει συνήθως από την αντίστοιχη ειδικότητα ,με αντιμετώπιση του ειδικού αιτίου .

Επιστρέφοντας στις συχνότερες μορφές , μπορούμε να ισχυρισθούμε πως και στην ημικρανία υπεισέρχεται ο ψυχολογικός παράγοντας ,με συνήθως χρονιότερα στρεσογόνα προβλήματα ,όπου πιθανώς να εμπλέκεται και ο τρόπος αντιμετώπισης , ως απόρροια και της προσωπικότητας του ασθενούς . Η ημικρανία μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές , δεν είναι πάντοτε στο "μισό κρανίο". Συχνά συνοδεύεται από εμέτους ,φωτοφοβία κ.α.
Για τη θεραπεία της ο ειδικός ιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή αλλά και διαχείριση των ψυχολογικών παραγόντων.
Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο, ο συχνότερος από όλους και συχνότατος στην καθημερινότητά μας πονοκέφαλος από τάση ή ένταση αν προτιμάτε .Αν κάνουμε μια απλουστευτική παρατήρηση , το πρωί οι ώμοι μας βρίσκονται χαμηλά , σε ένα "σημείο εκκίνησης ". Θα προσέξουμε ,πώς τα προβλήματα με τα οποία τους φορτώνουμε , παραδόξως τους ανεβάζουν και το βράδυ βρίσκονται αρκετά ψηλότερα .Τό συνολικό αυτό φορτίο ,πέφτει, απλουστευτικά πάντα , στους μύες του αυχένα , που το "μεταφέρουν" με τη σειρά τους σε αυτούς του κρανίου .

Αφού καταλήξουμε σε μια τέτοια διάγνωση ,θα πρέπει βάσει της πιθανής χρονιότητας , να εξετάσουμε τον αυχένα ( αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης ) για πιθανές προσωρινές ή μονιμότερες βλάβες , που θα αντιμετωπισθούν κατά περίπτωση .Όσον αφορά τώρα τον ίδιο τον πονοκέφαλο : και πάλι παίρνοντας υπ' οψη την όποια χρονιότητά του , έχουμε μια ευρεία γκάμα μέσων , από τα κοινά παυσίπονα ( προσοχή σε χρόνια χρήση - έχουν παρενέργειες), μέχρι πιο σύνθετες στρατηγικές , με μασάζ , διαχείριση του στρες , τεχνικές χαλάρωσης έως καταφυγή στα ειδικά ιατρεία πόνου.

Προσπάθησα να είμαι όσο πιο απλός γίνεται ώστε να μη σας προκαλέσω παρά τη θέλησή μου πονοκέφαλο !

Βασίλης Ρώτας
Παθολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή