Για πάντα νέες. Επιστημονικοί τρόποι και μέθοδοι αντιμετώπισης των σημαδιών του χρόνου


Η γήρανση είναι η φυσική εξέλιξη της ζωής. Ό,τι γεννιέται είναι προδικασμένο, εάν ζήσει αρκετά, να φθαρεί και να γεράσει. Στον άνθρωπο, παντοτινή επιδίωξη ήταν, είναι και θα είναι η καθυστέρηση της γήρανσης, και τα νέα επιτεύγματα στον τομέα της δερματολογίας δίνουν τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την εμφάνισή μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα νεανική. Συχνά ερωτήματα που μας απασχολούν απαντώνται παρακάτω.

Τραχιά όψη, κηλίδες, λιπαρότητα, μικρές ρυτίδες, θαμπή εμφάνιση
Τα peelings με χρήση οξέων φρούτων (ΑΗΑ’s), TCA (τριχλωροξεϊκό οξύ) και LHA (λιποϋδροξυοξέα) είναι τα συνηθέστερα στη δερματολογική πράξη στα ιατρεία. Πρόκειται για εύκολες, γρήγορες και ανώδυνες θεραπείες για όλες τις ηλικίες. Στοχεύουν στην απομάκρυνση μέρους ή όλης της επιδερμίδας (με ξεφλούδισμα ή χωρίς, ανάλογα με το είδος) και προάγουν την παραγωγή νέων κυττάρων. Είναι καλά ανεκτά από σχεδόν όλα τα δέρματα και βελτιώνουν την ακμή (ΑΗΑ’s) και τις δυσχρωμίες (TCA, μανδελικό οξύ). Η ηλιοφάνεια είναι αντένδειξη γι’ αυτές τις θεραπείες, που γίνονται κυρίως τον χειμώνα. Παρενέργειες δεν υπάρχουν, παρά μόνο εάν κάποιος εκτεθεί μετά στον ήλιο (δυσχρωμίες).

Θαμπή όψη, αφυδάτωση, απώλεια ελαστικότητας
Η μεσοθεραπεία, τεχνική που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στο εξωτερικό, είναι σημαντικό όπλο αντιγήρανσης. Πρόκειται για τεχνική κατά την οποία με πολλές ενεσούλες με πολύ λεπτές βελόνες δίνουμε στο δέρμα βιταμίνες, ανόργανα, άλατα, αντιοξειδωτικές ουσίες και υαλουρονικό οξύ. Η ίδια μέθοδος μπορεί να γίνει και χωρίς βελόνες, με μηχάνημα ιοντοφόρησης, για όσους φοβούνται τα τσιμπήματα. Μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ και στα χέρια και ενισχύονται η ενυδάτωση και η σύσφιγξη. Δημιουργείται έτσι στα κύτταρα του δέρματος το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπλασή τους. Επίσης, οι πολλοί νυγμοί (τσιμπήματα) δίνουν το «σήμα» στο δέρμα για παραγωγή νέου κολλαγόνου. Χρειάζονται 6 - 8 συνεδρίες ανά 7 έως 10 ημέρες και μπορούν να γίνουν αρκετές επαναλήψεις - όσο πιο μεγάλη η ηλικία τόσο περισσότερες. Η ηλιοφάνεια δεν είναι αντένδειξη γι’ αυτήν τη θεραπεία.

Χαλάρωση, ρυτίδες
Τα λέιζερ φωτοανάπλασης στοχεύουν βαθύτερα στο υποκείμενο της επιδερμίδας χόριο. Ενεργοποιούν τα κύτταρα να παράγουν κολλαγόνο, προάγοντας έτσι τη σύσφιγξη. Συνδυάζονται ιδανικά με θεραπείες επιφάνειας (μεσοθεραπεία ή peelings). Υπάρχουν πολλά είδη λέιζερ (Nd:yaG, erbium, fractional), καθώς και το σύστημα IPL και οι ραδιοσυχνότητες (thermage) που κάνουν φωτοανάπλαση. Απαιτούνται επαναληπτικές θεραπείες ανάλογα με το είδος του συστήματος που χρησιμοποιείται. Στο Δερματολογικό Τμήμα της Ευρωκλινικής Αθηνών χρησιμοποιείται το IPL για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ρυτίδων και της χαλάρωσης μέσω κολλαγονογένεσης. Σε κάποια συστήματα απαιτείται φωτοπροστασία. Να τονίσουμε ότι από τη στιγμή της εφαρμογής του λέιζερ μέχρι να δούμε αποτελέσματα πρέπει να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα (2 μήνες), οπότε τα κύτταρά μας παράγουν κολλαγόνο. Γι’ αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε αμέσως ορατή βελτίωση, αλλά να δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο στη θεραπεία για να δράσει.

Ρυτίδες, πόδι χήνας, περιστοματικές ρυτίδες, σακούλες και απώλεια σφρίγους στα ζυγωματικά
Η θεαματική διόρθωση των ρυτίδων επιτυγχάνεται ανάλογα με την ηλικία και την περιοχή, με εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, με botox ή με συνδυασμό τους. Εκτός του άμεσου αποτελέσματος, που είναι η εξαφάνιση των ρυτίδων, οι μέθοδοι αυτές συντελούν ώστε να μη βαθαίνουν οι ρυτίδες με το πέρασμα του χρόνου. Το αποτέλεσμα του botox ξεκινά 3 μέρες μετά την εφαρμογή και ολοκληρώνεται στις 15 μέρες. Τα συνηθισμένα σημεία εφαρμογής του είναι το μέτωπο, το μεσόφρυο και οι γωνίες των ματιών. Τα εμφυτεύματα με υαλουρονικό διορθώνουν επιτόπου τις ρυτίδες σε όλα τα σημεία του προσώπου και αποκαθιστούν την απώλεια όγκου στα ζυγωματικά, κάτω από τα μάτια, τις ρινοπαρειακές ρυτίδες, τις ρυτίδες περιστοματικά. Να σημειωθεί ότι το υαλουρονικό είναι το μόνο εμφύτευμα που, καθώς απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό, ενσωματώνεται εντελώς, είναι ασφαλέστατο και δεν δημιουργεί κοκκιώματα. Η ηλιοφάνεια δεν είναι αντένδειξη γι’ αυτές τις θεραπείες. Οι θεραπείες με botox επαναλαμβάνονται περίπου ανά πέντε μήνες (τόσο διαρκεί το αποτέλεσμα), ενώ τα «γεμίσματα» με υαλουρονικό ανάλογα με την ηλικία, το πάχος της ρυτίδας και το σημείο εφαρμογής διαρκούν πάνω από 6 μήνες έως και έναν χρόνο. Μπορεί μερικές φορές να υπάρξουν μικρές μελανιές από τις ενέσεις, αλλά εξαφανίζονται γρήγορα (εντός εβδομάδος) και καλύπτονται με make-up.

Βασιλική Μουσάτου
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών

    Στην κορυφή